Margriet logo
null Beeld

Waarom een corona-longontsteking ernstiger is dan een normale longontsteking

Dat je van besmetting met het coronavirus flink ziek kunt worden, weten we inmiddels. De symptomen van COVID-19 hebben we inmiddels ook al heel vaak voorbij zien komen. Hoesten, pijn op de borst, hoge koorts en kortademigheid komen in bijna alle gevallen voor. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam dat dit veroorzaakt?

Op Twitter geeft longarts Sander de Hosson, die werkt in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, regelmatig duidelijke uitleg over hoe het coronavirus te werk gaat in ons lichaam.

Longen

Om te begrijpen hoe het coronavirus werkt in ons lichaam, moet je eerst weten hoe we eigenlijk ademhalen en aan zuurstof komen. Ons ademhalingsstelsel bestaat uit twee delen, namelijk de luchtwegen - de bronchiën - en de longen zelf. In de longen liggen de longblaasjes, die zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. De luchtwegen zorgen dat de zuurstof die je inademt bij de luchtblaasjes terechtkomt en de afvalstoffen weer uitgeademd worden.

Bronchitis

Als de luchtwegen ontstoken raken noemen we dat een luchtweginfectie, of bronchitis. Het slijmvlies van de bronchiën zwelt dan op, waardoor slijm wordt aangemaakt en je begint met hoesten. Daarnaast kan het volgens De Hossem ook zorgen voor benauwdheid en piepen, vooral bij mensen met onderliggende astma of COPD. Zo’n ontsteking ontstaat bij een verkoudheid of griep, maar ook bij het coronavirus. En bij die laatste is het vaak een stuk ernstiger.

Lees ook: Waarom de lente ons misschien kan gaan beschermen tegen het coronavirus

Longontsteking door coronavirus

Door besmetting met het coronavirus krijg je dus vooral last van klachten die te maken hebben met de luchtwegen, zoals hoesten, kortademigheid en koorts. Deze klachten zijn vervelend, maar meestal nog niet zeer ernstig. Meer zorgwekkende ziekteverschijnselen treden vooral op als er ook een virale longontsteking volgt. Dan raken niet alleen de luchtwegen, maar ook de longblaasjes ontstoken. Dan krijgen mensen meestal last van benauwdheid en pijn op de borst, en moeten soms extra zuurstof toegediend krijgen. Meestal kan een longontsteking behandeld worden met antibiotica, maar dat is bij deze virale ziekte niet het geval.

(Nog) geen medicatie

Daarom moeten mensen het vooral hebben van hun eigen immuunsysteem om weer beter te worden. Omdat bij ouderen en (chronisch) zieken dit afweersysteem vaak minder goed is, worden zij dus vaker ernstig ziek. Toch krijgen mensen die in het ziekenhuis liggen door het coronavirus vaak wel antibiotica. Hun longen zijn namelijk extra gevoelig voor bacteriën, zegt De Hosson in een tweet. Er wordt momenteel hard gewerkt aan medicatie tegen de directe gevolgen op het lichaam door coronavirus. Tot nu toe is daar nog weinig duidelijkheid over, omdat COVID-19 een nieuwe vorm van het virus is.

RIVM-maatregelen volgen

Het coronavirus is dus zeker niet iets om weg te lachen, zegt de longarts op Twitter, en iets wat we zo veel mogelijk moeten proberen te beperken. Daarom is het extra belangrijk om alle maatregelen van het RIVM serieus te nemen, ook als jij zelf gezond bent en misschien geen ernstige klachten zult krijgen van een besmetting. Want hoewel jij weinig klachten hebt, kun je wel anderen met een minder sterk immuunsysteem besmetten. Dus: handen wassen, in je elleboog hoesten en niezen, geen handen schudden en thuisblijven als je verkouden bent of moet hoesten.

Wil je alle berichten van longarts Sander de Hosson lezen? Check dan zijn Twitter-account hieronder.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Twitter, Volkskrant

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden