null Beeld

Waarom een bezoekje aan de bioscoop heel goed is voor je hart én hersenen

De wintermaanden zijn de ideale tijd om lekker naar de bioscoop te gaan. Niet alleen omdat de donkere, koude avonden ons snel naar binnen jagen, maar ook omdat er in deze periode lekker veel films uitkomen.

Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n bezoekje aan de bios ook nog eens heel goed kan zijn voor je gezondheid. Een studie van University College in Londen heeft namelijk aangetoond dat een filmavondje hartstikke goed is voor je hersenen én je hart!

Ultieme focus

Voor de studie, die werd betaald door bioscoopketen Vue Cinemas, voerden de Britse wetenschappers een proef uit met 51 mensen die in de bioscoop naar een remake van de film Aladdin keken. De resultaten van deze groep werden vervolgens vergeleken met een controlegroep die een boek las. Hieruit bleek dat de hersenen van de groep filmkijkers beter herstelden dan de lezende groep. "Culturele ervaringen, zoals naar de bioscoop gaan, geven ons brein de kans om onze aandacht langdurig op één ding te richten", zegt dr. Joseph Devlin, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Londense universiteit. "In de bioscoop is er immers niets anders te doen dan jezelf onderdompelen in de film."

Focus helpt problemen oplossen

Déze focus is bovendien heel goed voor onze hersenfunctie. Het vermogen om te focussen is namelijk een belangrijk onderdeel bij het opbouwen van onze mentale veerkracht. Een probleem oplossen vraagt immers om concentratie. "Met andere woorden: ons vermogen om problemen zonder afleiding te verwerken, maakt ons productiever. Het zorgt er voor dat we échte problemen beter kunnen oplossen. In een wereld waar het steeds moeilijker wordt om onze smartphone los te laten, is deze gedwongen focus dus heel goed."

Bioscoop vs. work-out

Voor het onderzoek werd door middel van sensoren ook de hartslag van de filmkijkers gemeten. Wat bleek? De bioscoopbezoekers brachten ongeveer 45 minuten door in een gezonde hartslagzone (40 tot 80 procent van hun maximale hartslag). Deze hartslag staat gelijk aan het tempo van je hart tijdens een lichte work-out. Toch wil dat volgens de onderzoekers nog niet zeggen dat je je sportschoolabonnement moet inruilen voor een abonnement op de bioscoop.

Saamhorigheidsgevoel

Wie fitter wil worden zal nog steeds fysieke oefening moeten verrichten. "Maar het is interessant om de fysieke impact te zien van het kijken naar een film in een groep", aldus de onderzoekers. Uit het onderzoek bleek ook dat de harten van de bioscoopbezoekers synchroon gingen kloppen, wat volgens de onderzoekers voor een saamhorigheidsgevoel zorgde.

Lees ook

Smelt: man verwerkt huwelijksaanzoek in de favoriete Disneyfilm van z’n vriendin

Bron | Metro UK

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden