null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom dit type sporters mogelijk minder risico loopt op hersenziekten

Breng jij de winters het liefst door op de piste? Dan heb je geluk! Niet alleen is die overdosis aan beweging en frisse berglucht goed voor je lichamelijke gezondheid. Ook je hersenen krijgen een enorme boost! Het vermindert de kans op hersenziekten namelijk aanzienlijk.

Dat is de conclusie die een groep wetenschappers van de Zweedse Universiteiten van Lund en Uppsala deden op basis van een onderzoek onder 200.000 langlaufers.

Minder kans op hersenziekten

De hersenonderzoekers bestudeerden ruim twee decennia lang de hersenen van een groep zeer fanatieke wintersporters. Toen ze de resultaten vergeleken met een groep die gelijk stond aan de algemene bevolking kwamen ze tot een interessante ontdekking. Zo bleek dat de langlaufers 50% minder vaak aan een depressie leden, een langzamere ontwikkeling van Parkinson vertoonden en minder vaak last kregen van vasculaire dementie.

Geen vermindering bij Alzheimer

Opvallend was dat de buitenactiviteit het risico op de ziekte van Alzheimer niet verminderde. Dit is in tegenstelling tot andere onderzoeken waaruit bleek dat lichamelijke activiteit een positief effect op de ziekte had. "De resultaten geven aan dat fysieke activiteit geen invloed heeft op de moleculaire processen die de ziekte van Alzheimer veroorzaken, zoals de ophoping van het amyloïde-eiwit”, legt geheugenonderzoeker Oskar Hansson van de Universiteit van Lund uit. “Niettemin vermindert fysieke activiteit het risico op vasculaire schade aan de hersenen en de rest van het lichaam”.

Vertraging van Parkinson

Hoe het kan dat de skiërs een tragere vorm van Parkinson hadden, weten de wetenschappers nog niet. "De mechanismen hierachter moeten nog worden onderzocht, maar het lijkt erop dat degenen die fysiek actief zijn, een 'motorreserve' hebben die het begin van de ziekte uitstelt. Als een persoon veel traint, is het misschien mogelijk om langer mobiel te blijven, ondanks de pathologische veranderingen in de hersenen", speculeert onderzoeker Tomas Olsson.

Lees ook

Ga je op wintersport? Dan wil je deze items zeker meenemen in je koffer!

Bron| ScienceDaily

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden