null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom dít soort ziekenhuisbedden mogelijk levens kunnen redden

In het ziekenhuis ruikt het altijd fris naar desinfectiemiddelen, maar het is niet altijd zo schoon als het lijkt. Hoewel ziekenhuisbedden altijd grondig worden gereinigd, zijn ze niet altijd vrij van bacteriën. Daardoor lopen patiënten meer risico om last te krijgen van complicaties en infecties. Amerikaanse wetenschappers stellen nu dat er één soort bed is dat dat risico enorm verlaagt.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat koperen ziekenhuisbedden gemiddeld 95 procent minder bacteriën met zich meedragen dan de gebruikelijke variant, die gemaakt is van plastic.

Bron van bacteriën

Bedden zijn altijd een bron van bacteriën, stof, huisstofmijten en heel veel ander gespuis. Normaal gesproken vormen die niet zo’n groot risico. Maar wanneer je in het ziekenhuis ligt, en je weerstand vaak lager is dan normaal, kunnen die bacteriën een grote bedreiging vormen voor je gezondheid. Ziekenhuisbedden behoren dan ook niet voor niets tot de meest vervuilde oppervlakken in de zorg. “Ondanks de beste inspanningen van medewerkers, worden ze in veel gevallen niet vaak en grondig genoeg schoongemaakt", aldus Michael G. Schmidt, PhD, professor in de microbiologie en immunologie van de Universiteit van South Carolina.

Lees ook

Limburgs ziekenhuis biedt een ruggenprik ‘light’ aan bij bevallingen

Belangrijke doodsoorzaak

Toch zijn ze niet in staat om te voorkomen dat patiënten besmet raken met infecties die ze hebben opgelopen in het ziekenhuis. "Jaarlijks worden ongeveer 2 miljoen Amerikanen ziek door in het ziekenhuis opgelopen infecties. De complicaties die dit bij de patiënt veroorzaakt, zorgen bovendien op jaarbasis voor 100.000 doden”, weet Dr. Schmidt. “In de VS staan deze infecties zelfs op de achtste plaats van de meest voorkomende doodsoorzaken.”

Duurder materiaal

Dat koper veel hygiënischer is dan plastic, was al eeuwenlang bekend. Maar tot voor kort had niemand ziekenhuisbedden ontworpen die volledig van dit materiaal waren gemaakt, omdat ze erg duur zijn. "We moesten fabrikanten ervan overtuigen dat het risico om deze inspanning te ondernemen de moeite waard was”, vertelt Schmid. “Op basis van de positieve resultaten van eerdere proeven, hebben we gewerkt aan de productie van een volledig ingekapseld koperen bed."

Groot verschil

Nadat het bed gemaakt was, vergeleken de onderzoekers he hygiëne van de twee typen bedden op een intensive care-afdeling. Bij de plastic bedden, had negentig procent te hoge concentraties bacteriën die zouden kunnen leiden tot infecties. Bij de koperen bedden was dit een stuk minder. "De bevindingen geven aan dat koperen bedden artsen kunnen helpen bij de bestrijding van bacteriën, waardoor het potentiële risico op infecties verkleind wordt”, aldus de onderzoekers. De hoge kosten die het bed met zich meebrengt, zal het ziekenhuis volgens onderzoekers terugverdienen: hoe minder patiënten geïnfecteerd raken, hoe minder geld ze kosten. Win-win, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden