null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom déze vorm van kanker in de winter veel minder vaak ontdekt wordt

Elk jaar krijgen zo’n 60.000 mensen te horen dat ze een vorm van huidkanker hebben. Maar wist je dat de diagnose huidkanker veel vaker gesteld wordt in de zomer dan in de winter? En dat terwijl een vroege diagnose júist heel belangrijk is.

Een dermatoloog legt uit waarom je ook in de winter je huid goed in de gaten moet houden.

Huidkanker

Hoewel de diagnose huidkanker het hele jaar door relatief veel gesteld wordt, vertelt dermatoloog Adam Friedmann aan Red Online dat hij per seizoen grote verschillen ziet. “Algemeen gezien zien we veel meer nieuwe patiënten met huidkanker in het voorjaar en de zomer, dan we ze in de winter langs zien komen.” Al zijn de cijfers het hele jaar door verontrustend hoog, vertelt hij.

Verklaring

En eigenlijk is daar best een logische verklaring voor, zegt Friedmann. In het voorjaar en de zomer dragen we een stuk minder kleding: dan halen we de zomerjurkjes en korte broeken weer uit de kast. Dan zie je ineens veel meer van je huid, en vallen veranderingen ook ineens weer veel meer op. In de winter zit een groot gedeelte van je huid verstopt onder dikke truien, lange broeken en winterjassen. Een kleine verandering aan een moedervlek, die eventueel kan wijzen op huidkanker, zal je daarom in de winter minder snel opvallen.

Lees ook:

Déze drie dingen moet je altijd laten controleren door een dermatoloog

Huid controleren in de winter

Dus in plaats van dat je na werktijd in je joggingbroek onder een kleedje op de bank gaat zitten, is het volgens Friedmann belangrijk dat je óók in de winter je huid eens grondig controleert op mogelijke tekenen van huidkanker. Meestal ontstaat een slechtaardig plekje niet binnen een paar dagen, maar ontwikkelt zich dat over een langere tijd. Zorg daarom dat je jezelf af en toe eens een goede check geeft, om te kijken of er veranderingen zijn.

Je huid controleren is dus heel belangrijk, maar hoe doe je dat op de juiste manier? “Let op alle plekjes die anders zijn: opvallende moedervlekken, moedervlekken die veranderen van kleur of vorm. Kort samengevat: alles dat opvalt op je huid”, vertelt de dermatoloog. Hier lees je meer over het controleren van verdachte moedervlekken. Friedmann raadt aan je huid zo’n twee à drie keer te controleren tijdens de winter; iets vaker als je denkt in een risicogroep te vallen voor huidkanker. Zie je iets verdachts? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Bron | Red Online, KWF

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 51 ligt nu in de winkel! Met deze week: kerstversiering van papier maken, een sterk sociaal netwerk opbouwen, december zónder extra kilo's, een interview met Trijntje Oosterhuis en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden