null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom de wintertijd volgens experts gezonder voor ons is dan de zomertijd

In de nacht van 24 op 25 oktober gaat om 03.00 uur de wintertijd in. We zetten de klok dan allemaal een uur terug: 's ochtends wordt het eerder licht, 's avonds weer vroeg donker. Maar heeft die overgang naar de wintertijd ook invloed op onze gezondheid?

Deze gevolgen voor onze gezondheid vallen voor de meeste mensen gelukkig heel erg mee. Sterker nog: de wintertijd zou volgens experts gezonder zijn dan de zomertijd.

Wintertijd is standaardtijd

De wintertijd is de standaardtijd in de tijdzone waarin we in Nederland zitten. Voordat de zomertijd ingevoerd werd, was het in Nederland dus eigenlijk altijd wintertijd. Dat uurtje extra slaap dat we krijgen is mooi meegenomen, net als dat het ’s ochtends eerder licht is en ’s avonds eerder weer donker wordt. Maar het voordeel zit ‘m vooral in dat deze tijd dichter in de buurt komt bij hoe onze biologische klok werkt. Die heeft ons geleerd op welke momenten van de dag we actief moeten zijn en zorgt ervoor dat ons lichaam in staat is om activiteiten uit te voeren.

Zomertijd vs wintertijd

Volgens hoogleraar chronobiologie Domien Beersma is dat ook de reden dat meer mensen last van de tijdsverandering hebben als de zomertijd begint, legt hij aan de Volkskrant uit. Dan moet je wennen aan een nieuw, eigenlijk onnatuurlijk ritme. Bij de overgang naar de wintertijd hoeven die processen niet te worden 'aangezet', omdat ze al zijn opgestart. We zijn al gewend om om half acht 's ochtends op te staan, terwijl het dan eigenlijk nog maar half zeven is. We hoeven niet te schakelen, maar hebben juist een uurtje extra.

Waarom ondervinden we dan wel problemen als we van de winter- naar de zomertijd gaan? Volgens Beersma komt dit doordat we vroeger op de dag actief moesten worden. Hierop is het lichaam nog niet voorbereid, waardoor de kans op fouten groter is. Omdat het verzetten van de tijd tegen ons ritme en onze regelmaat ingaat, is Beersma van mening dat we beter één tijd kunnen aanhouden.

Auto-ongelukken en hartinfarcten

Kortom: de wintertijd is volgens de wetenschap de gezondere tijd voor ons, omdat het beter bij ons natuurlijke ritme past. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er na ingang van de zomertijd mogelijk een groter risico zou zijn op auto-ongelukken. En déze studie claimt dat er in diezelfde periode een vergrote kans is op hartinfarcten.

Nadelen van wintertijd

Zijn er dan helemaal geen nadelen van de wintertijd? Die zijn er wel – vooral voor mensen die er gevoelig voor zijn. Omdat de dagen korter zijn en er daardoor minder daglicht is, krijgen sommige mensen last van een herfst- of winterdip. Vooral als het buiten ook nog druilerig en donker is, kan dat niet altijd even goed zijn voor de gemoedstoestand. Om te voorkomen dat je mentale gezondheid lijdt onder de wintertijd, is het verstandig om overdag te zorgen dat je voldoende daglicht krijgt. Ga ’s ochtends een stukje wandelen en doe alle gordijnen meteen na het ontwaken open.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Volkskrant, National Geographic

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden