null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom de totale zorgkosten in Nederland flink omhoog zijn geschoten

Ondanks het feit dat dure geneesmiddelen tegen ziektes als kanker, reuma en chronische darmontstekingen goedkoper zijn geworden, zijn onze totale zorgkosten omhoog geschoten. Dit komt omdat steeds meer mensen deze medicijnen zijn gaan gebruiken. Tussen 2013 en 2017 waren de totale kosten voor die medicijnen dan ook met meer dan 100 miljoen euro per jaar gestegen.

Dat meldt Telegraaf vandaag.

Dure medicijnen, hoge zorgkosten

In 2017 waren de totale kosten van ‘dure geneesmiddelen’, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 2,1 miljard euro. Deze specifieke geneesmiddelen kosten per persoon veel meer dan reguliere medicijnen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld adalimumab, ook wel bekend onder de merknaam Humira. Humira wordt onder andere voorgeschreven als je de ziekte van Crohn hebt maar ook bij sommige vormen van reuma. Het middel wordt voor 100% door de zorgverzekering vergoed en dat kost jaarlijks meer dan 200 miljoen euro.

Het aantal adalimumab-gebruikers en mensen die soortgelijke dure medicijnen nodig hebben is tussen 2013 en 2017 verdubbeld volgens het CBS. Dat verklaart meteen waarom de totale kosten van 1,4 naar 2,1 miljard euro zijn gegaan terwijl de kosten van de medicijnen per persoon juist zakten: van 11270 euro naar 8160 euro per jaar, per patiënt.

Lees ook: 11 miljoen Nederlanders slikken medicijnen

Matige stijging verleende zorg

De hoeveelheid verleende zorg steeg tussen 2013 en 2017 helemaal niet zo veel. Het CBS noemt de groei van gemiddeld 1,1,% per jaar een zeer gematigde toename die geheel toe is te schrijven aan de stijging van het gebruik van eerder genoemde dure medicijnen en de bijbehorende hoge zorgkosten. Tussen 1998 en 2012 was de groei in alle jaren hoger dan 3% en soms zelfs 6%.

Totale kosten

De totale zorgkosten, dus: behandelingen, ic-zorg en geneesmiddelen - stegen tussen 2013 en 2017 met bijna 7%. Het gros van de zorgkosten wordt tegenwoordig gemaakt in universiteitsziekenhuizen. Ook blijkt uit de CBS-cijfers dat de totale prijs voor de behandeling van psychische klachten in ziekenhuizen met meer dan een kwart is toegenomen. In totaal kostte de Nederlandse gezondheidszorg in 2018 bijna 77 miljard euro, bijna 10 procent van het bruto nationaal product.

Artikelen van margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |Telegraaf

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden