Waarom de overgang vaak wordt verward met een burn-out
Maar liefst 80 procent van de vrouwen tussen de veertig en zestig jaar heeft minstens één van de symptomen van de overgang. Toch krijgen veel vrouwen onterecht de diagnose burn-out.
Hoe kan het dat artsen de klachten verkeerd interpreteren?
Overgang vs burn-out
"Het is een onderschat probleem", vertelt gynaecoloog Dorenda van Dijken, werkzaam bij het OLVG West in Amsterdam, aan LINDA.nl. "Eigenlijk moet iedereen in deze leeftijdscategorie aan de overgang denken als het even niet helemaal lekker gaat." Omdat veel artsen niet alle symptomen van de overgang kennen, is er ook bij hen veel meer kennis nodig, stelt ze.
Onbekende klachten
Van Dijken legt uit dat men over het algemeen bij de overgang aan opvliegers en een zweterig dekbed denkt. Wat veel vrouwen (en artsen) niet weten, is dat je ook last kunnen krijgen van extreme vermoeidheid, hartkloppingen en spier- en gewrichtsklachten. Ook kan het zijn dat je figuur verandert "van een peer naar een appel".
Mentale klachten
Naast de fysieke klachten, kan de overgang mentale klachten met zich meebrengen. Waarom vrouwen dan toch de diagnose burn-out krijgen? "Het is een soort verzamelnaam voor als het niet goed met iemand gaat", zegt Van Dijken. "Vrouwen voelen zich labiel, moe en onzeker. Ze denken dan al snel: dat komt door werkstress. Zelfs als er op het werk eigenlijk niets mis is." Volgens van Dijken kunnen de overgang en een burn-out wel met elkaar te maken hebben.
Lees het hele interview met Van Dijken hier op LINDA.nl.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief
Bron | LINDA.nl
Beeld | iStock