null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom de juiste voeding kan helpen tegen luchtweginfecties bij kinderen

Het komt vaak voor dat jonge kinderen langdurig last hebben van infecties aan de bovenste luchtwegen. Aangezien er nog geen doeltreffende oplossing is, is het vaak een kwestie van jaren afwachten tot deze infecties vanzelf verdwijnen. Of toch niet?

UT promovenda en kinderarts Ellen van der Gaag zegt dat er wel degelijk iets aan gedaan kan worden. De kinderarts deed onderzoek naar deze groep kinderen en pleit nu voor een herzien voedingsadvies. De juiste voeding zou namelijk kunnen helpen tegen infecties.

Voedingsmiddelen tegen infecties

Volgens Van der Gaag kan dat zeker: "Het gaat mij erom het immuunsysteem van kinderen op een natuurlijke manier te versterken, zodat ze zelf weerbaarder worden voor infecties. Het voedingsadvies bestaat uit groene groenten, volle melk, roomboter en rundvlees. Door gebruik van deze producten hebben de kinderen significant minder klachten."

Van der Gaag onderzocht het effect van voeding op verkoudheden, hoesten, koorts, antibioticagebruik, schildklierfunctie en vermoeidheid bij kinderen tussen de een en vier jaar. Ze raadt bovenstaande onbewerkte voedingsproducten aan die volgens haar thuishoren in een traditionele Nederlandse maaltijd. Ze licht toe: "Met de voedingsadviezen hebben de kinderen bewezen minder koorts, minder antibioticagebruik, hoesten en snotteren ze minder, gaan minder naar de huisarts en zijn ze minder moe. Het voedingsadvies heeft geen bijwerkingen; de kinderen worden niet dikker en ook het cholesterolprofiel verandert niet ongunstig. Het voedingsadvies lijkt een eenvoudige en veilige manier om veel voorkomende gezondheidsklachten van kinderen te verminderen."

Lees ook: Van dit eten krijgt je lichaam de meeste energie

Kinderen gebaat bij juiste voeding

Van der Gaag deed in 2012 ook al onderzoek naar luchtweginfecties en de invloed van voeding hierop. Toen bleek dat 16 procent van de kinderen die kwakkelen met bovenste luchtweginfecties nauwelijks groenten eten en 28 procent ook geen rundvlees. Daarnaast bleek dat het kinderlichaam ook pure en onbewerkte producten en vetten nodig heeft, die bijvoorbeeld in roomboter en volle melk zitten. Na toepassing van het voedingsadvies gedurende zees maanden in een gerandomiseerde, gecontroleerde trial met 120 kinderen, bleek dat de kinderen die geen medisch verklaarbare afwijking hadden van 14,5 dagen per maand naar 4,8 dagen per maand ‘ziekte’ gingen.

Ook onderzocht ze de effecten van beter voedsel bij oudere kinderen. Bij deze groep kwam ook nog het positieve effect van meer energie kijken. Kinderen die vaak moe waren of een schildklier hebben die uit balans is, bleken na het regelmatig eten van de vier voedingsmiddelen een hoger energielevel te hebben. Van der Gaag: "Bij volwassenen heb ik geen onderzoek gedaan. Wel blijkt uit literatuuronderzoek dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie, pre- en probiotica en knoflook kunnen helpen om luchtweginfecties te verminderen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Universiteit Twente

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden