null Beeld

Waarom de één lek geprikt wordt en de ander geen last heeft van muggen

Zit jij elke zomer weer hélemaal onder de muggenbulten, terwijl je partner nergens last van heeft? Niet alleen heel vervelend die jeukende bultjes, maar nóg frustrerender als alleen jij er thuis last van lijkt te hebben. We zochten uit waarom sommige mensen geliefder zijn bij muggen dan anderen.

Eén op de tien mensen schijnt éxtra aantrekkelijk te zijn voor muggen. Waarom dat precies zo is weten onderzoekers nog niet, maar ze hebben wél een aantal voorkeuren van de prikkende insecten kunnen ontdekken.

Koolstofdioxide trekt muggen aan

Muggen vinden hun slachtoffers, door op zoek te gaan naar koolstofdioxide. Dat is de stof die wij allemaal uitademen, en muggen al van vijftig meter afstand kunnen ruiken. Niet iedereen ademt evenveel koolstofdioxide uit, waardoor we niet allemaal even geliefd zijn bij deze beestjes. Zwangere vrouwen ademen vaak wat dieper uit en zijn daardoor populair bij muggen. Lange en grote mensen stoten meer koolstofdioxide uit dan kinderen en baby's, en worden daarom over het algemeen ook vaker gestoken.

Door lichaamsgeur last van muggen

Ook je lichaamsgeur is belangrijk wanneer het aankomt op muggen: ze vinden de één aantrekkelijker ruiken dan de ander. Of jij volgens een mug lekker ruikt, is te danken aan de samenstelling van bacteriën en andere micro-organismen die je bij je draagt. Een deel hiervan is genetisch bepaald en kun je dus niet veranderen, maar er zijn ook andere factoren die je lichaamsgeur beïnvloeden. Voeding, medicijnengebruik en zelfs parfum kunnen bijvoorbeeld ook invloed hebben op hoeveel muggenbeten jij oploopt. Door die persoonlijke lichaamsgeur, kan het dus zo zijn dat jij lekgeprikt wordt en je partner, in hetzelfde bed, nergens last van heeft.

Lees ook: Dit natuurlijke middeltje werkt het allerbest tegen muggen

Lichaamstemperatuur

Heb jij altijd een hoge lichaamstemperatuur? Dan zijn de muggen vást fan van jouw bloed. Deze beestjes worden namelijk aangetrokken door lichaamswarmte. Hoe warm je lichaam is, verschilt van persoon tot persoon, en kan zelfs per dag variëren. Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht hebben in het algemeen een hogere lichaamstemperatuur en zijn dus vaker de pineut. Ook als je alcohol gedronken hebt is je temperatuur wat hoger, en ben je dus aantrekkelijker voor muggen.

Je bloedgroep

Nog zo’n factor waar je zelf helemaal níets aan kunt doen: ook je bloedgroep bepaalt hoe snel je gestoken wordt door muggen. Uit een Amerikaanse studie bleek dat muggen vaker mensen prikken met bloedgroep O, dan dat ze gaan voor mensen met de bloedgroepen A of B. Vooral als jij in bloedgroep A valt heb je geluk wanneer het gaat om muggenbeten. Zij blijken het minst geliefd te zijn onder deze insecten. Deze studie mag je wel met een korreltje zout nemen; het was namelijk maar een kleinschalig onderzoek en de reden waarom muggen voor een bepaalde bloedgroep zouden gaan is onbekend.

Tips om muggen tegen te gaan

Zorgen dat je níet meer zo aantrekkelijk bent voor die

zoemende beestjes? Dan kun je het volgende doen:

  • Muggen komen op geuren af, dus door je lichaamsgeur te veranderen kun je ervoor zorgen dat je ze afstoot. Bepaalde antimuggencrèmes of -sprays maskeren je lichaamsgeur en maken je daarom minder aantrekkelijk om te prikken. Zelf zo’n spray maken? Hier leggen we je uit hoe je dat kunt doen.
  • Wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar vitamine B of multivitaminen slikken zou kunnen helpen. Vitamine B1 zou je lichaamsgeur kunnen beïnvloeden, waardoor je niet meer zo smakelijk bent voor deze insecten.
  • Zet een ventilator naast je bed. Muggen zijn niet zo dol op zulke luchtstromen, en zullen daardoor minder snel je lichaam opzoeken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HuffPost, Gezondheidsnet, WebMD, Max Vandaag

Beeld| iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden