Waarom de coronavaccinatie niet uit één, maar uit twee prikken bestaat
Het Europese medicijnagentschap EMA is vandaag begonnen met het beoordelen van de veiligheid en werking van coronavaccins. De eerste twee vaccins die nu bij het EMA liggen, bestaan beide uit twee losse vaccinaties. Je zult dus twee prikken moeten halen voordat je voldoende beschermd bent door de coronavaccinatie. Waarom?
We zochten uit hoe het komt dat de coronavaccinatie uit twee prikken bestaat, terwijl je bij de griepprik bijvoorbeeld, in één keer klaar bent.
Twee prikken voor coronavaccinatie
De eerste twee coronavaccins die nu gekeurd zullen worden door de Europese medicijnspecialisten, zijn die van farmaceutische bedrijven Pfizer en Moderna. Eerder werd al bekend dat beide een hoge effectiviteit hebben en voor geen tot minimale bijwerkingen zorgen. Maar dat zijn niet de enige overeenkomsten: zowel de coronavaccinatie van Pfizer als die van Moderna vraagt om twee losse prikken. Om effectief ingeënt te zijn, krijg je dus twee doseringen van het vaccin, met een paar weken ertussen. Als het vaccin goedgekeurd wordt, zullen we dus twee keer naar de huisarts moeten om zo’n injectie te halen.
Lees ook:
Twee coronavaccins gelabeld als ruim 90 procent effectief: wat betekent dat?
Niet zeldzaam
Het is niet heel zeldzaam dat je twee aparte doseringen nodig hebt voor een vaccinatie. Dat vertelt internist-infectioloog Otto Yang aan The Verge. Dat de coronavaccinatie uit twee prikken bestaat, is voor hem dan ook geen verrassing. Maar waarom is dat nodig? Het blijkt te maken te hebben met hoe een vaccin je lichaam klaarstoomt voor een eventuele besmetting.
Voorbereiden op virus
Een vaccin werkt door je lichaam bloot te stellen aan het virus, door een beetje van het ‘dode’ virus te injecteren. Daardoor kan je lichaam het leren herkennen, en er vast antistoffen tegen aanmaken. Als je er dan daadwerkelijk mee in aanraking komt, weet je lichaam precies wat het moet doen om te voorkomen dat je ziek wordt. Yang legt uit dat het immuunsysteem soms wat langer nodig heeft om zich goed voor te bereiden op besmetting met een virus. Dat is waarom er soms twee prikken nodig zijn, zoals bij de coronavaccinatie. Je lichaam krijgt dan dus twee momenten om het virus te leren kennen en de juiste aanpak met antistoffen ‘klaar te zetten’ voor een échte besmetting.
Meer geheugencellen
Daarnaast worden er op die manier meer zogenaamde geheugencellen aangemaakt. Die herkennen het virus, en sturen de juiste antistoffen erop af. Hoe meer van die cellen, hoe langer ze in je lichaam blijven zitten én hoe sneller ze reageren. Daardoor word je niet alleen beter beschermd tegen het virus, maar is de aanpak van je immuunsysteem ook nog eens effectiever en sneller.
Door twee prikken te geven, zoals bij de coronavaccinatie, kun je het lichaam dus zo goed mogelijk voorbereiden op mogelijke blootstelling aan het virus. Hoewel het lastiger is om mensen twee keer te vaccineren, is het volgens Yang wel aanzienlijk effectiever.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | The Verge
Beeld | Getty Images