Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom is dankbaarheid zo belangrijk?

dankbaarheid.png

Hoe dankbaar ben jij? Uit diverse studies blijkt dat mensen die hun dankbaarheid tonen een sterker immuunsysteem en een lagere bloeddruk hebben. Daarnaast zijn ze vrolijker, hebben ze meer energie en zijn ze minder eenzaam.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania ontdekten dat mensen die een dankbare brief schreven aan iemand die belangrijk is geweest in zijn of haar leven zich meteen gelukkiger voelen. Dit positieve gevoel hield zelf een maand na het schrijven van de brief nog aan. Ook is het tonen van dankbaarheid goed voor je gezondheid.  Zo vroeg de universiteit van California Davis aan een grote groep mensen om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Hieruit bleek dat de mensen die vaker dankbaar waren, minder medische problemen hadden.

Natuurlijk is het zeggen van ‘dankjewel’ ook dankbaarheid, maar dankbaarheid is vooral een houding die je hebt of nog moet ontwikkelen. Soms noodgedwongen, bijvoorbeeld na een bijnadoodervaring of een spirituele crisis. Soms na fijne gebeurtenissen in je leven, bijvoorbeeld het maken van die ene onvergetelijke reis.

3 tips om meer dankbaarheid te tonen

Wil je meer je dankbaarheid tonen? Deze drie acties kunnen je daarbij helpen!

Telefoontje
Pak de telefoon en bedank iemand die jaren geleden iets belangrijks tegen je zei, iets wat cruciaal is in je leven. Denk bijvoorbeeld aan een groot compliment  of goed advies dat je hebt gekregen. Wedden dat die persoon niet door heeft gehad hoe belangrijk zijn of haar opmerking/advies voor jou is geweest?

Compliment
Bedank iemand die zijn of haar werk goed doet. Bij voorkeur iemand die nooit wordt bedankt en oprecht een compliment verdient omdat hij/zij iets doet wat jou raakt.

Ironische ‘dankjewel’
Wees dankbaar voor iets wat juist níet is gebeurd in je leven. Die gewilde baan die je niet kreeg bijvoorbeeld, of die mooie reis die je op het laatste moment toch niet maakte. Erken dat het gebrek aan controle je juist een betere grip geeft op het geheel. Deze ironische ‘dankjewel’ helpt je minder prikkelbaar te zijn als de dingen niet gaan zoals je zou willen. Je wordt er relaxter van.

Bron: Shape

Ook interessant