Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom citroenwater goed voor je is (en hoe je het eigenlijk moet maken)

waarom-citroenwater-goed-voor-je-is-en-hoe-je-het-eigenlijk-moet-maken.jpg

Citroenwater is het heilige goedje onder de drankjes. Het helpt niet alleen tegen de dorst, maar heeft daarbij ook veel positieve bijwerkingen.

Citroenwater is het wondermiddel dat werkt voor het verkrijgen van een mooie huid, een goede adem en ervoor zorgt dat je stoelgang goed werkt.

De voordelen van citroenwater

Citroenwater bestaat uit twee ingrediënten: citroensap en water. Dit mix je samen, waardoor je een dorstlessend, calorievrij drankje hebt. Het kent vele voordelen en wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Citroenwater zorgt ervoor dat je meer water drinkt

Als je geen voorstander bent van het drinken van water, kan het zure drankje helpen om juist meer vocht binnen te krijgen op een dag. Dit is een groot voordeel, omdat voldoende water op een dag kan bijdragen aan een beter immuunsysteem, het verbetert de zuurstofcirculatie in het bloed en geeft je energie.

Het verbeteren van de huid

Wie weleens te weinig water heeft gedronken, weet: je merkt het meteen aan je huid. Dit voelt droog aan en rimpels en oneffenheden zullen sneller zichtbaar zijn. Uit een laboratorisch onderzoek in 2016 is gebleken dat de vitamine C van citroenen helpt bij het voorkomen van deze rimpels en het geeft de huid meer elasticiteit. Echter, zal één schijfje niet bijdragen aan de vitamines die je huid nodig heeft’. Het is hierbij dus wel belangrijk dat je jouw huid goed blijft behandelen met serums (met vitamine C), voldoende water drinkt en suikers vermijdt.

Citroenwater is verfrissend

Citroenwater is, door de zure smaak van citroen, natuurlijk hartstikke verfrissend. Het is daarom een perfect drankje voor onderweg. De citroensap zit daarbij vol vitamine C en is bevorderlijk voor je humeur. Houd er wel rekening mee dat de de zuren van de citroensap schadelijk kunnen zijn voor je tandglazuur. Drink het daarom altijd met een rietje.

Citroenwater helpt de spijsvertering

Een glas citroenwater helpt bij het voorkomen van constipatie. Dit komt doordat het de energie van de spijsvertering aanspoort om in beweging te kopen. Wanneer je jouw dag met citroenwater begint, zal het voedsel gemakkelijk verteerd kunnen worden en de opbouw van gifstoffen worden hierdoor voorkomen.

Zo maak je citroenwater

Citroenwater is meer dan alleen citroensap en water. Er zijn namelijk ook slechte manieren om het te maken. Het belangrijkste ingredient voor citroenwater is natuurlijk citroensap. Echter, zit er ook een verschil in of je dit kant-en-klaar in de supermarkt koopt of zelf uitperst. Bij een flesje citroensap uit de supermarkt zijn er twee soorten: met vers sap en sap uit een concentraat. Bij sap uit een concentraat is de smaak veel sterker en voegen ze hier vaak conserveringsmiddelen aan toe. Let dus goed op het flesje of er verse sap in zit of sap uit een concentraat. De beste sap is natuurlijk die van versgeperste citroenen.

Gebruik water op kamertemperatuur

De meest voorkomende fout is de temperatuur van het water. Deze moet namelijk op kamertemperatuur zijn. Wanneer het niet op kamertemperatuur is, zal de moleculaire structuur van het citroensap veranderen, waardoor de vitamine C niet zijn werking zal hebben. Wanneer je de volgende keer op het terras een glas ijskoud citroenwater met ijsklontjes drinkt, weet je dus dat deze niet bijdraagt aan de bovengenoemde voordelen.

Het mixen van het drankje

Het mixen van het drankje is heel eenvoudig, omdat je na een paar keer schudden alles al goed gemixt hebt. Wanneer je het goedje in een flesje meeneemt, is het wel altijd handig om voor het drinken weer even goed te schudden, zodat je de frisse smaak blijft houden. Doe geen schijfjes citroen in je flesje om het drankje op smaak te houden, de schil van de citroen bevat namelijk slechte stoffen waardoor het drankje niet meer gezond zal zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Culy, PureWow , Medical News Today, Healthline, Libelle
Beeld | iStock

Ook interessant