null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom calorieën volgens sommige experts verkeerd vermeld worden

Dat je aankomt wanneer je meer eet dan je verbrandt, weten we allemaal. Maar we vinden het moeilijk in te schatten hoeveel calorieën écht nodig zijn voor onze dagelijkse activiteiten, blijkt uit onderzoek.

In werkelijkheid eten we namelijk al snel meer calorieën dan we verbranden.

Energie uitdrukken in beweging

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Loughborough stellen daarom dat de voedingswaarde van een product moet worden uitgedrukt in het aantal minuten beweging dat nodig is om het te verbranden. De wetenschappers analyseerden veertien eerdere studies. Ze kwamen tot de opvallende conclusie dat wanneer de energiewaarde van voeding werd uitgedrukt in het aantal minuten beweging dat nodig is, proefpersonen gemiddeld 200 calorieën per dag minder aten.

Bewustwording van voedingswaarde

De onderzoekers denken dat dat komt doordat veel mensen overschatten hoeveel ze verbranden met lichaamsbeweging. Daarnaast onderschatten ze hoeveel ze binnenkrijgen. "We willen mensen de juiste keuzes laten maken op voedingsgebied en ze meer in beweging krijgen", zegt onderzoeker Amanda Daley tegen de BBC. "Door het aantal minuten sporten op de verpakking te zetten, begrijpen mensen beter wat ze eten en zet je ze aan tot gezondere keuzes." En zeg nou zelf, als je weet dat je 22 minuten moet hardlopen om een kleine reep chocoladereep zoals een Mars of Twix te verbranden, stop je hem dan nog net zo makkelijk in je mond?

Nadelen

Andere onderzoekers zijn echter sceptisch. Volgens hen zou deze manier van 'inspanningscalorieën' labelen zorgen voor problemen bij mensen met een eetstoornis. "Hoewel we het belang inzien van het verminderen van obesitas, triggert deze manier mensen die vatbaar zijn voor eetstoornissen", legt Tom Quinn van de liefdadigheidsinstelling Beat uit. "We weten dat veel van die patiënten worstelen met overmatig sporten. Wanneer er precies verteld wordt hoeveel lichaamsbeweging er nodig is om bepaalde voedingsmiddelen te verbranden, kunnen hun symptomen verergeren."

Lees ook

Dit is wat je moet weten over het voedselkeuzelogo Nutri-score

Bron | BBC

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden