Margriet logo
Dáárom is buiten zijn goed voor je. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom buiten zijn nog beter voor je gezondheid is naarmate je ouder wordt

Als kind kreeg je misschien weleens te horen dat je vaker buiten moest spelen in plaats van binnen zitten. Frisse lucht is goed voor je, hoorde je dan. Maar de fysieke, mentale en emotionele voordelen van tijd doorbrengen in de natuur zijn niet alleen goed voor kinderen.

Buiten zijn heeft een stimulerend effect op je hersenen en zorgt voor een gezonder verouderingsproces.

Buiten zijn is goed voor je gezondheid

UIt onderzoek blijkt dat wanneer je ergens woont waar het klimaat mild is, dit een positiever effect heeft op je gezondheid dan wanneer je ergens woont waar je door de kou of hitte ‘gedwongen’ wordt binnen te blijven. Voor alle leeftijden geldt dat veel tijd buiten doorbrengen bijdraagt aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Bewegen en zintuigelijke prikkels

Volgens Dr. Philip Junglas van de Cleveland Clinic zorgt buiten zijn ervoor dat je op meer verschillende manieren beweegt en je zintuigen gebruikt dan je binnen doet. Je wandelt meer, maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je blik vaker afwisselt in iets van dichtbij of van veraf bekijken. Ook worden je zintuigen meer geprikkeld dan wanneer je binnen bent.

Positief effect op lichaam en geest

Als je buiten bent, vinden er continu veranderingen plaats. Je ziet bijvoorbeeld een boom die in bloei staat, je ontdekt een nieuwe vogelsoort of ziet je buren die hun schuur aan het schilderen zijn. Dr. Junglas vertelt dat je hersenen deze ervaringen allemaal in zich opnemen en gebruiken om dingen beter te kunnen begrijpen en problemen op te lossen in het dagelijks leven. Dat zorgt ervoor dat niet alleen je geest, maar ook je lichaam beter functioneert. Bovendien verbetert je stemming.

Als je in de natuur bent, zijn je hersenen bezig om de omgeving in zich op te nemen. Dat heeft een gunstig effect op je stemming. Junglas: “Buiten zijn helpt de geest af te leiden van onze emotionele gevoelens en kan de staat van welzijn verbeteren zonder dat er iets verandert in onze stressfactoren.”

Het kan ook je geheugen een boost geven. Uit onderzoek blijkt dat na een uur in de natuur te zijn een verbetering te zien is van 20 procent in je aandachtsspanne en geheugen. Doe je dit vaker en langer, dan is dat nog gunstiger voor je geheugen. Ook je creativitiet kan aangewakkerd worden als je buiten bent.

Bewegen en buiten zijn is gezond voor je lichaam, maar het is ook zo goed voor je omdat je vitamine D-spiegel hoger wordt. Die is vaak wat laag als je ouder wordt. Wanneer je voldoende vitamine D binnenkrijgt, wordt ook het risico op meerdere fysieke aandoeningen lager. Ook kan buiten zijn je immuunsysteem verbeteren doordat het aantal witte bloedcellen tijdelijk omhoog gaat. Verder kan tijd in de natuur doorbrengen je makkelijker helpen herstellen van een blessure of ziekte.

Meer tijd buiten doorbrengen als je ouder wordt

Wanneer je iets ouder wordt, kan het soms lastiger worden om veel naar buiten te gaan. Je kunt bijvoorbeeld te maken hebben met een kwakkelende gezondheid. Volgens Junglas kun je meerdere dingen doen om het makkelijker en fijner te maken voor jezelf om naar buiten te gaan:

  • Heb je last van leeftijdsgerelateerde aandoeningen? Bezoek dan een fysiotherapeut om deze klachten te verzachten.
  • Koop kleding en schoenen (en verdere uitrusting) waarmee je gemakkelijk tijdens alle weersomstandigheden buiten kunt zijn. Hierbij kun je denken aan een goede regenjas en verwarmde handschoenen.
  • Maak je tuin interessanter en aangenamer, waardoor je er graag meer tijd doorbrengt. Plaats bijvoorbeeld een vogelvoederhuisje of een vlindertuin.

Het is goed om hierbij een routine in te bouwen, zodat je er telkens weer op uit gaat. Dingen doen die goed voor je zijn, worden makkelijker wanneer je ze consequent doet. Volgens Junglas heeft je lichaam 48 uur geheugen voor routine. “Als iemand minstens om de dag naar buiten kan, kan het een gewoonte worden die je helpt om je goed te voelen.”

Bron | Marthastewart.com, Elder Care Alliance

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden