null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom begint Nederland zo veel later met met vaccineren tegen corona?

Vandaag is ook Ierland begonnen met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus, als 26e van de 27 landen in de Europese Unie. Alleen Nederland begint nóg later met vaccineren tegen corona; hier gaat het pas om 8 januari van start. Waarom lopen we in ons land zo achter op de andere landen?

En dat terwijl het coronavaccin voor veel mensen júist voelde als hoop na een rampjaar.

Goedwerkende coronavaccins

In een paar maanden tijd hebben wetenschappers diverse goedwerkende vaccins kunnen maken tegen het coronavirus. Het vaccin van Pfizer is inmiddels al goedgekeurd in Europa, en ook andere vaccinaties worden onderzocht om hopelijk snel in gebruik genomen te kunnen worden. Veel landen zijn al gestart met vaccineren. Niet alleen alle landen behalve Nederland binnen de Europese Unie, maar onder andere ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn begonnen met inenten. Maar Nederland blijft achter: pas op 8 januari zal hier de eerste coronavaccinatie gezet worden. Een grootschalige vaccinatiecampagne zal op 18 januari van start gaan – ruim drie weken na de meeste andere Europese landen.

Niet goed voorbereid

Maar waarom is Nederland zo veel later met vaccineren dan andere landen? Volgens minister De Jonge komt het omdat we hier “zorgvuldiger” zijn. Uit een reconstructie van De Volkskrant blijkt echter iets heel anders. Daaruit blijkt dat het niet ligt aan de zorgvuldigheid van ons land, maar wordt geconcludeerd dat Nederland simpelweg achterloopt op de andere landen.

Ook Roel Coutinho, oud-directeur van het centrum voor infectieziektebestrijding bij het RIVM zegt tegen Nieuwsuur dat dit geen goed argument is van De Jonge. Zorgvuldigheid en veiligheid staan volgens hem in álle landen voorop, ook in de Europese buurlanden die al wel vaccineren. We blijken hier niet goed voorbereid te zijn op de coronavaccinaties, omdat Nederland te lang vertrouwde op hun eigen vaccinatie-infrastructuur. Vooral het nu goedgekeurde Pfizer-vaccin, blijkt die niet goed genoeg te zijn.

Lees ook:

Schuldgevoel na doorgeven coronavirus: ‘Ik besmette een zwangere collega’

Geen stappen gezet

Al eind augustus vond er overleg plaats tussen allerlei zorgpartijen in ons land. Onder andere VWS, RIVM, de GGD en diverse verenigingen voor medisch specialisten kwamen bij elkaar. Maar hoewel er wel gesproken werd over mogelijke scenario’s, werden die nog niet opgevolgd. Er werd nog niet gekeken naar het afhuren van vaccinatielocaties, er werden geen IT-systemen gemaakt en ook nog geen medewerkers aangenomen om de vaccinaties te kunnen zetten.

Ook is op het laatste moment – tegen het advies van de Gezondheidsraad in – besloten dat niet de ouderen als eerste gevaccineerd zouden worden. In plaats daarvan gaan de eerste prikken naar zorgmedewerkers, omdat dit logistiek gezien makkelijker zou zijn bij de verspreiding van het diepgevroren vaccin. Hiervoor moet het IT-systeem van de GGD’s nog op voorbereid worden; momenteel zouden zij nog niet klaar zijn om te registreren wie welk vaccin gehad heeft. Volgens het Parool is ook dit een factor die ervoor zorgt dat Nederland pas later begint met vaccineren tegen corona.

8 januari

In Nederland zal op 8 januari de eerste coronaprik gezet worden, een aantal weken later dan andere Europese landen. Volgens De Jonge “gaat het er niet om wanneer je begint, het gaat erom wanneer je klaar bent.” Daar zijn andere experts het echter niet mee eens. Want twee of drie weken maken wel degelijk verschil, vertelt hoogleraar immunologie Anke Huckriede tegen de Volkskrant. “Er overlijden in Nederland ongeveer vierhonderd mensen per week aan corona en er zijn circa 60.000 nieuwe infecties.” Juist daarom moet Nederland niet langer wachten met vaccineren, vindt zij. “Hoe sneller we kunnen beginnen met vaccineren hoe sneller we de meest kwetsbaren kunnen beschermen. Dat betekent minder doden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant, Nieuwsuur, het Parool

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden