Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom avocado’s kunnen helpen om diabetes type 2 te voorkomen

Ben jij ook helemaal verslingerd aan avocado’s? Dan ben je niet de enige. Deze vrucht heeft in ons land de laatste jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. De groene bommetjes zitten vol mineralen, antioxidanten, vitamines, vezels en gezonde vetten. Allemaal voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. En aan die enorme lijst met voordelen wordt nu nog een ander pluspunt toegevoegd.

Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat er nóg een hele goede reden is om vaker avocado’s te eten. Onderzoekers van de Universiteit van Guelma in Algerije hebben aangetoond hoe een stof, die alleen in avocado's zit, cellulaire processen in de alvleesklier kan remmen. En niet zomaar cellen, het zijn de cellen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van insulineresistentie.

Insulineresistentie

Je lichaam krijgt energie doormiddel van glucose, waarbij insuline er voor zorgt dat glucose kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Maar door leefstijlfactoren, zoals overgewicht, kan het zijn dat die cellen ineens niet meer op insuline reageren. Als dat gebeurt, begint de alvleesklier meer insuline te produceren om het bloedsuikergehalte naar beneden te krijgen. Dit leidt tot hoge insulinegehaltes in het bloed en kan zich op termijn ontwikkelen tot diabetes-type 2. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een stof, die alleen voorkomt in avocado’s (Avocatin B), onvolledige verbranding tegengaat, waardoor de alvleesklier géén extra insuline produceert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Twee proeven met avocado's

De wetenschappers baseren hun conclusies op twee experimenten. De eerste betrof een proef onder twee groepen muizen. Beide groepen werden eerst wekenlang op een vetrijk dieet gezet, zodat ze overgewicht en insulineresistentie ontwikkelden. Na vijf wegen kreeg een deel van de groep Avocatin B aan het dieet toegevoegd. Aan het einde van het experiment bleek dat de muizen die geen Avocatin B hadden binnengekregen, aanzienlijk zwaarder wogen. Ook kwam deze groep sneller aan en waren ze minder gevoelig voor insuline. Vervolgens testten de wetenschappers het effect van Avocatin B op mensen. Ook uit die proef bleek dat de resultaten positief waren. Wel stellen de onderzoekers dat deze proef nog te klein is, om er een significant verband mee aan te kunnen tonen.

Meer onderzoek

Hoewel avocado’s boordevol gezonde stoffen zitten, kan Avocatin B het beste via een supplement worden ingenomen. De wetenschappers stellen namelijk dat de aanwezigheid van deze stof in elke vrucht sterk verschilt. Er wordt nu onderzocht of het daarom als voedingssupplement op de markt kan worden gebracht. Ook willen de onderzoekers meer onderzoek doen, om te kijken of deze werkzame stof in te toekomst kan worden ingezet voor de benadeling van stofwisselingsaandoeningen.

Lees ook

Dít is wat je moet weten over insulineresistentie

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden