Margriet logo
Autisme bij vrouwen op latere leeftijd Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom autisme bij vrouwen vaak op latere leeftijd wordt ontdekt

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme wordt autisme bij vrouwen op latere leeftijd minder goed herkend en gediagnosticeerd dan bij mannen. In sommige gevallen leidt dit tot psychische problemen. Waarom wordt autisme bij vrouwen vaak zo laat ontdekt? Dit wil je erover weten.

Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken die wijzen op een kwetsbaarheid op het gebied van sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken, bewegen en handelen, in de zintuiglijke prikkelverwerking en op het gebied van filteren en verwerken van informatie, aldus GGZ standaarden. Op dit moment is het niet mogelijk om autisme vast te stellen door middel van lichamelijk onderzoek, zoals een bloedonderzoek of een hersenscan. Autisme kan alleen worden vastgesteld door het onderzoeken van gedragskenmerken. Dat gebeurt met vragenlijsten, interviews en observaties.

Symptomen camoufleren

Bij vrouwen kan autisme lang onopgemerkt blijven. Dit komt omdat de klachten bij vrouwen op latere leeftijd vaak niet worden gelinkt aan de symptomen van autisme. Veel vrouwen kunnen de klachten goed camoufleren, wat kan leiden tot uitputting en psychische problemen. Hoe ze dat doen? Volgens Autisme.nl gebeurt dit op verschillende manieren. Zo laten vrouwen aan hun omgeving bijvoorbeeld niet merken dat ze overweldigd raken door overprikkeling op zintuiglijk gebied. Of ze proberen de behoefte aan ‘stimming’, ook wel zelfstimulerend gedrag genoemd, te onderdrukken of te verbergen. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een minder opvallende manier, zoals het tikken met een pen of het bewegen van een been onder de tafel.

Ook het bestuderen en vervolgens imiteren van het sociale gedrag van anderen is een veel voorkomende vorm van camouflage die vrouwen toepassen. Zo maken ze regelmatig oogcontact tijdens een gesprek, omdat anderen dat ook doen. Of ze tonen heel nadrukkelijk hun emoties, terwijl ze dat anders niet zouden doen.

Symptomen bij vrouwen met autisme

Klachten die kunnen wijzen op autisme worden bij vrouwen dus vaak laat herkend. Dit maakt de kans op psychische problemen groter. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke symptomen van autisme bij vrouwen. We zetten een aantal veelvoorkomende symptomen, opgesteld door Autisme Centrum Groningen, op een rij.

  • Chaos in het hoofd en dit slecht kunnen onderdrukken
  • Goed zijn in strak plannen en organiseren
  • Sociaal sterker en actiever dan mannen
  • In de communicatie soms veelpraters met eenrichtingsverkeer
  • Angstig zijn en verlegen overkomen
  • Onzeker over zichzelf en hun kunnen
  • Goed in het observeren en kopiëren van sociaal gedrag
  • Gaan voortdurend over hun grenzen heen
  • Chronisch moe door het overmatig compenseren

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor vrouwen met autisme. Zo zet de Female Autism Network of the Netherlands (FANN), een landelijk interdisciplinair netwerk voor professionals, ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden, zich in voor de verbetering van diagnostiek en de behandeling van meisjes en vrouwen met autisme.

Annemiek (72) heeft autisme

Al haar hele leven voelde Annemiek zich anders. Pas na haar pensioen ontdekte ze eindelijk waarom: ze heeft autisme. Jarenlang hield ze haar diagnose geheim, tót nu. “Ik wil mijn eigen ik niet langer verbergen.” Meer weten over dit verhaal? Lees dan het artikel: Pas na haar pensioen ontdekte Annemiek (72) dat ze autisme heeft

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden