null Beeld

Waarom altijd rond dezelfde tijd sporten je helpt met afvallen

Een paar kilo’s kwijtraken is nooit makkelijk, maar zéker niet nu de sportscholen al een tijdje dicht zijn. Maar wil jij zo effectief mogelijk blijven bewegen om af te vallen? Dan kun je, volgens onderzoek, het beste elke keer om dezelfde tijd gaan sporten.

Of dat ’s ochtends of juist in de avond is maakt niet uit; als het maar elke dag op hetzelfde moment is.

Onderzoek

Aan de studie van Brown Alpert Medical School deden 375 proefpersonen mee. Zij wilden allemaal graag wat kilo’s kwijt raken door meer te bewegen. En wat bleek? Dat afvallen ging een stuk makkelijker als ze elke keer op dezelfde tijd gingen sporten. Of ze ’s ochtends voor zonsondergang al gingen joggen, of na het werk nog de sportschoenen aantrokken maakte niet uit. Als ze het maar élke keer op hetzelfde tijdstip deden.

Lees ook: Afvallen? Wandelen werkt uiteindelijk vaak beter dan hardlopen

Langer sporten

Niet alleen bleken ze, door elke keer om dezelfde tijd te gaan sporten, vaker te gaan; ze hielden het ook een stuk langer vol. Door een vast moment in te plannen, heb je die tijd gereserveerd om te sporten. Zet bijvoorbeeld elke dag een uurtje opzij om te gaan wandelen, skeeleren of joggen. Als je dat uur daarvoor vrijgemaakt hebt, zul je merken dat je je minder gehaast voelt tijdens je work out. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat je al snel korter gaat sporten als je geen vaste tijd hebt, maar het steeds ergens tussendoor in je dagelijkse schema probeert te passen. En als je meer tijd besteedt aan sporten, verbrand je meer calorieën en dús val je (meestal) meer af.

Gewoonte

Eigenlijk is de reden dat dit werkt best eenvoudig én logisch. Door steeds op dezelfde tijd te gaan trainen, wordt het sneller een gewoonte. Gewoontes zijn makkelijker vol te houden en worden zelfs een automatisme, dús zul je minder moeite hoeven doen om je te motiveren voor een work out. Daardoor heb je minder discipline nodig om te gaan sporten, en verspil je geen tijd meer door minutenlang te overwegen of je wel écht moet gaan.

Artikelen van margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Welingelichte kringen

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden