null Beeld

Waarom af en toe huilen heel gezond kan zijn

We geven het misschien niet graag toe, maar vrijwel iedereen heeft af en toe behoefte aan een lekker potje janken. En of dat nu uit verdriet of blijdschap is, elke traan heeft, hoe klein ook, een behoorlijke impact op ons lichaam.

Tijdens het huilen, ademen we vaak kort in. Daardoor stijgt de hartslag tijdens een huilbui gemiddeld tot tweehonderd per minuut (wat vergelijkbaar is met zwaar intensief trainen). Op het moment dat je huilbui het ergst is, is je bloeddruk gestegen met 135 procent. Daardoor kan de zuurstofopname in ons bloed sterk afnemen. Het gevolg: een stevige huilbui gaat vaak gepaard met heftige hoofdpijn en oogproblemen. Gelukkig heeft huilen ook een aantal positieve effecten op onze gezondheid:

1. Huilen verlicht pijn

Huilen zorgt ervoor dat het pijnstillende hormoon oxytocine wordt aangemaakt. Dat hormoon bevat proteïnen zoals prolactine, corticotropine en leucin, die een natuurlijke, pijnstillende werking hebben. Daardoor werkt huilen als een natuurlijk kalmeringsmiddel. Het zorgt ervoor dat onze gemoedsrust verbetert en dat we een ‘opgelucht’ gevoel hebben.

2. Huilen helpt tegen stress

Huilen als gevolg van psychische belasting of stress heeft een ontspannende invloed op het lichaam. Door te huilen, kan het lichaam de spanning ontladen die door emotionele stress is ontstaan. Psycholoog Alex Goetz deed onderzoek naar de invloed van huilen op je lichaam. Volgens hem is huilen juist bij emotionele stress heel belangrijk. “Dit verdriet zit vaak heel diep en dat is niet goed voor je lijf.” Een huilbui na stress zorgt er bovendien voor, dat het lichaam toxines af kan voeren: een giftig stofje dat in in stressvolle tijden in ons lichaam wordt opgestapeld. Wanneer je je tranen inhoudt, zullen de toxines in je lichaam toenemen.

3. Tranen doden bacteriën

Huilen is een natuurlijk beschermingsmechanisme van ons lichaam. Door te huilen, loop je bijvoorbeeld minder risico op ooginfecties. Traanvocht bevat lysozyme, een eiwit dat de celwanden van bacteriën afbreekt. Wanneer je huilt als gevolg van een harde wind of wanneer je een pluisje in je oog krijgt, is je lichaam dus bezig bacteriën te bestrijden.

4. Tranen helpen ons te zien

Traanvocht is goed voor je ogen. Het hydrateert je oogballen en oogleden en het vocht voorkomt uitdroging van slijmvliezen. Zonder tranen kun je simpelweg niet zien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden