Waarom af en toe flink hoesten zo slecht nog niet is
Hoesten wordt al snel als iets slechts gezien, maar dat is niet altijd terecht, als je het huisarts Tamara de Weijer vraagt. Aan Nu.nl legt zij uit waarom een flinke hoestbui op den duur helemaal niet zo erg is.
En waarom je hoestdrankjes voortaan dus in de kast kunt laten staan.
Veel hoesten slecht? Dat valt wel mee
Leek twee jaar geleden in het openbaar hoesten nog de normaalste zaak van de wereld, is dat sinds het uitbreken van een wereldwijde pandemie wel anders. Dat kuchje of het ophalen van je neus levert opeens boze en angstige blikken van omstanders op. Toch blijkt af en toe flink hoesten zo erg nog niet te zijn. Maar ons advies: stel die hoestbui wanneer mogelijk vooral even uit tot wanneer je alleen thuis bent. Mét handgel en zakdoeken op grijpafstand.
Lees ook
Kuchen, snotteren en niezen: dít is de reden dat iedereen opeens verkouden lijkt
Hoesten goed voor je gezondheid
Hoesten is eigenlijk een natuurlijke reactie van je lichaam om je slijmvlies te beschermen, legt De Weijer uit. De zenuwen onderliggend aan het slijmvlies, waarmee je longen en de binnenkant van de luchtpijp zijn ‘bekleed’, kunnen geïrriteerd raken. Door rook of stof bijvoorbeeld, of door ontsteking die bij een verkoudheid komt kijken. Om het vlies niet verder te beschadigen moeten de luchtwegen worden schoongemaakt, en dat doet je lichaam door te hoesten. Het is dus een manier van je lichaam om voor zichzelf te zorgen. Over selfcare gesproken.
Zelfreinigend
Dat je lichaam zelfreinigend werkt bij vuil in de luchtwegen, maakt hoestdrankjes dus overbodig. Hoewel die dikke siroop het nare gevoel van veel hoesten snel wegneemt, loop je volgens de arts weg van het oorspronkelijke probleem. ‘Hoesten is een symptoom van iets anders’. Wat dan wél de oplossing is? Dat onderliggende probleem opsporen (en oplossen), en moeder natuur haar werk te laten doen.
Beeld | Getty Images
Bron | Nu.nl