null Beeld

Waarom aankomen véél sneller gaat dan afvallen

Sommige mensen hoeven bij wijze van spreken alleen maar naar een koekje te kijken of ze komen al een kilo aan. Gek genoeg duurt het vervolgens een eeuwigheid om dat gewicht ook weer kwijt te raken. Maar hoe kan het eigenlijk dat aankomen zoveel sneller gaat dan afvallen?

Als we de site Businessinsider moeten geloven, heeft dit vooral te maken met een zinvol mechanisme van je lichaam.

Voorbereiden op slechte tijden

Je lichaam heeft namelijk maar één doel, en dat is in leven blijven. Daarom is je lichaam ook heel flexibel als het gaat om voedselinname: wanneer het de kans krijgt, bereidt het zich alvast voor op slechte tijden.

Tekort opvangen

Je lichaamscellen gaan namelijk uit van een basisaanvoer van energie in de vorm van voedsel. Wanneer we een dieet gaan volgen en ineens minder calorieën innemen, verlagen de cellen hun prestaties om het tekort op te vangen. Maar als we meer calorieën tot ons nemen dan we nodig hebben, legt het lichaam reserves aan die gebruikt kunnen worden in periodes van voedselgebrek.

Geprogrammeerd

Je lichaam is dus als het ware geprogrammeerd om voorraden aan te maken om zo honger te voorkomen én ook om ervoor te zorgen dat die voorraden op peil blijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Business Insider

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden