Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom 35-plussers inschrijfkosten betalen als ze stamceldonor willen worden

Voor mensen met een ernstige bloedziekte is stamceldonatie vaak een levensreddende behandeling. Dankzij de gezonde stamcellen van een donor kunnen zij weer beter worden. Maar wanneer je je als 35-plusser wilt opgeven als stamceldonor, blijkt dat je 35 euro inschrijfkosten moet betalen.

Best vreemd, denk je dan misschien in eerste instantie. Waarom moet je inschrijfkosten betalen, als je graag iemand wilt helpen, door mogelijk stamceldonor te worden? We zochten het uit.

Kleine kans

Lang niet iedereen die ingeschreven staat bij Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, wordt daadwerkelijk opgeroepen om stamcellen te doneren. De kans op een match tussen een stamceldonor en iemand die opgeroepen wordt, is maar heel klein. Ongeveer één op de duizend mensen die ingeschreven staat als donor, wordt een keer opgeroepen om stamcellen te doneren. Daarbij komt nog kijken dat de kans op een succesvolle match een stuk groter is, wanneer je jonger bent: 84 procent van de matches met een donor, is jonger dan 35 jaar oud.

35 euro

In de afgelopen jaren is het bestand met stamceldonoren flink gegroeid, tot inmiddels ruim 300.000 ingeschreven personen. Per stamceldonor, kost het Matchis ongeveer 35 euro om iemand in te schrijven in het bestand. Dit komt omdat iedereen een registratiesetje krijgt om wangslijmvlies op te sturen. Dit wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht. Die kosten lopen flink op, wanneer veel mensen zich inschrijven, terwijl de kans op een succesvolle match bij hen maar heel klein is.

Lees ook:

Bijzonder: hoe poeptransplantatie kan helpen bij behandeling van acute leukemie

Grootste kans

En daar komen die inschrijfkosten voor 35-plussers dus ook vandaan, legt stichting Matchis uit. In januari 2019 besloten ze dat het tijd was om de database te verjongen. Zoals eerder beschreven, is de grootste kans op een match met een patiënt, met iemand van jonger dan 35 jaar. Om de groei te reguleren, maar niemand uit te sluiten, besloot de stichting toen dat 35-plusser ,die zich wel wilden opgeven als stamceldonor, zelf de inschrijfkosten moeten betalen.

Op die manier kan de stichting zelf investeren in het werven van leden tussen de 18 en 35 jaar oud met een grotere kans op een match, maar kunnen ook mensen tussen de 35 en 55 jaar oud zich nog inschrijven. Als er bij hoge uitzondering wél een match wordt gevonden met een stamceldonor, die ouder is dan 35, dan krijgt die persoon de inschrijfkosten weer terug.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Stichting Matchis

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden