null Beeld

Waarmee verbrand je meer calorieën: de loopband of buiten hardlopen?

Je zou denken dat dat het qua calorieverbranding niet uitmaakt of je buiten gaat hardlopen of binnen op de loopband staat. De beweging die je maakt, is immers precies hetzelfde. Toch blijkt er wel degelijk een verschil te zijn, zo ontdekten onderzoekers van de universiteit van Wisconsin.

Mensen die buiten joggen, verbranden namelijk maar liefst drie tot zeven procent meer calorieën dan mensen die op de loopband staan.

Lees ook: waarom je nooit met je telefoon in je hand moet gaan hardlopen

Waarom verbrand je meer met buiten joggen?

Volgens John Porcari, directeur van het programma Clinical Exercise Physiology aan de Universiteit van Winsconsin, zijn er drie belangrijke redenen voor dit verschil:

1. De loopband helpt je onbewust vooruit

Het lopen op een loopband zou net iets makkelijker zijn dan buiten hardlopen. De ronddraaiende bewegingen van een loopband helpen je onbewust vooruit, waardoor het net ietsje makkelijker is om je work-out af te ronden.

2. Het weer zorgt voor extra uitdaging

En dan is er natuurlijk nog zoiets als weersomstandigheden die roet in het eten kunnen gooien. Of nou ja, roet in het eten: ze helpen je wel aan een hogere calorieverbranding. Op de loopband heb je nu eenmaal geen last van tegenwind, regen of sneeuw die het je moeilijk maken. Buiten juist wel.

3. Buiten zweet je (in de zomer) meer

Eén van de dingen die zo fijn zijn aan binnen sporten, is dat je bij warm weer de airco lekker kan laten blazen. Helaas heeft dit ook invloed op je calorieverbranding. Een warme omgeving vraagt namelijk meer inspanning van je lichaam, waardoor je aanzienlijk meer calorieën verbrandt. In de zomer kan je dan ook beter buiten gaan joggen in plaats van binnen op de loopband te gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden