Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waar zit vitamine E in? 6 producten met veel van deze stof

waar-zit-vitamine-e-in-6-producten-met-veel-van-dit-stofje.jpg

Vitamine D krijgen we vooral van de zon, vitamine C halen we uit groenten en fruit, maar waar zit vitamine E in? Ook die stof hebben we hard nodig, maar waar we ‘m vandaan halen is een stuk minder bekend dan bij andere vitaminen en mineralen.

Vitamine E is eigenlijk niet één vitamine, maar een verzamelnaam voor een aantal verschillende stoffen die werken als antioxidanten. Het gaat om een aantal soorten tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Samen vormen ze dus vitamine E, een vitamine die de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel beschermen tegen ‘indringers’ van buitenaf.

Vitamine E

Die indringers heten ook wel vrije radicalen; dat zijn agressieve moleculen in je lichaam die schade kunnen aanrichten aan je cellen en weefsel. Deze schade wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Wanneer er te veel vrije radicalen in je lichaam zijn of ze op ongewenste plekken in het lichaam zitten, is dat schadelijk. Dat kan het lichaam aantasten en de kans op hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel vergroten. Daarnaast speelt vitamine E een rol bij het regelen van de stofwisseling in cellen.

Waar zit vitamine E in?

Maar waar zit vitamine E dan in? Dat blijkt vooral in plantaardige producten te zijn. Bijna elke vorm van plantaardige olie bevat bijvoorbeeld veel van deze stof, maar ook verschillende noten, groenten en graanproducten bevatten veel vitamine E. Wanneer je iets verhit neemt de hoeveelheid vitamine E af, maar er blijft nog genoeg over in deze producten waardoor supplementen meestal niet nodig zijn.

Per dag heb je zo’n 10 milligram vitamine E nodig. Een vitamine E-tekort komt in Nederland maar weinig voor en ook een overschot ontstaat niet snel, eigenlijk alleen wanneer je voor langere tijd hooggedoseerde supplementen gebruikt. 

Producten waar veel vitamine E in zit

Maar om welke plantaardige producten gaat het dan? We zetten er een aantal op een rij.

1. Zonnebloemolie

We zien olie vaak niet echt als gezond, maar zonnebloemolie bevat toch flink wat vitamine E. Nog meer dan alle andere soorten; bijvoorbeeld maar liefst vijftien keer meer dan olijfolie. Een eetlepel zonnebloemolie (15 gram) bevat zo’n 9,5 milligram, waarmee je als vrouw al bijna aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit. Liever snacken met wat zonnebloempitten? Met zo’n 25 gram zit je al aan de 10 milligram vitamine E, dus ook dit is zeker een product waar veel vitamine E in zit.

2. Amandelen

Dol op amandelen? Dan heb je geluk als het komt tot vitamine E, want met een handje van 50 gram amandelen heb je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van die stof binnen. En daarnaast hebben amandelen nog veel andere gezondheidsvoordelen. Ze helpen bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel netjes op peil te houden en zijn een goede vorm van vezels, wat weer goed is voor je darmen. Ook andere noten, zoals hazelnoten en paranoten, zijn producten waar veel vitamine E in zit.

3. Groene groenten

Om aan de dagelijkse aanbevolen 10 milligram vitamine E te komen via bladgroenten moet je flink veel ervan eten, maar toch draagt het natuurlijk wel een steentje bij. Een grote lepel gekookte bladgroente – zo’n 50 gram – bevat ongeveer 0,6 tot 0,8 milligram vitamine E. Per groene groente kan het een beetje verschillen, maar gemiddeld kun je deze waarde aanhouden. Als je twee ons van die groente eet, heb je toch al snel een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E binnen.

4. Brood en andere graanproducten

Een volkoren boterham is geen enorme bron van vitamine E, maar toch een product dat je waarschijnlijk dagelijks eet en waar vitamine E in zit. Per boterham van 35 gram zit er ongeveer 0,3 milligram vitamine E in dit product. Kies je voor een variant met bijvoorbeeld zonnebloempitjes erop of erin, dan kan dat aantal nog een stukje hoger zijn. Echt een bron van vitamine E is brood dus niet per se, maar alle kleine beetjes tellen.

5. Pinda’s

Pinda’s zijn geen noten, maar ze bevatten wel van nature veel olie. En zoals we eerder schreven, betekent dat ook dat het een bron aan vitamine E. In een handje vol van 25 gram zit ongeveer 2,8 milligram, dus ruim een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Ook pindakaas (gemaakt van 100 procent pinda’s) bevat hierdoor veel vitamine E, dus dat kun je eventueel op bovengenoemde boterhammen smeren.  

6. Margarine

Margarine is meestal gemaakt van een mix van verschillende soorten plantaardige olie. Het komt dan ook vast niet als een verrassing dat dit broodbeleg een flinke hoeveelheid vitamine E bevat. Eet je elke dag twee boterhammen met margarine? Dan heb je voor je het weer 7 milligram van die belangrijke stof binnen. Dieethalvarine bevat echter een stuk minder vitamine: slechts 0,3 milligram per broodbeleg.

Bron | Voedingscentrum, Harvard School of Public Health, A Healthy Life
Beeld | Getty Images

Ook interessant