Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waar zit veel cholesterol in? Déze producten kun je beter laten staan

waar-zit-veel-cholesterol-in-deze-producten-kun-je-beter-laten-staan.jpg

‘Waar zit veel cholesterol in?’ is een vraag die je jezelf vást gesteld hebt als blijkt dat je een te hoog cholesterol hebt. Het antwoord op die vraag blijkt alleen íets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

We geven je een kleine opfriscursus over het goede en slechte cholesterol, en leggen uit wat je het beste kunt laten staan bij een te hoge waarde.

‘Goed’ en ‘slecht’ cholesterol

Dat de vraag ‘waar zit veel cholesterol in?’ niet zo makkelijk te beantwoorden is, komt omdat er twee soorten zijn. Je cholesterol bestaat namelijk uit: HDL-cholesterol (de ‘goede’ soort die je lichaam nodig geeft) en LDL-cholesterol (de slechte soort, waar je juist die gezondheidsproblemen van kunt krijgen). Het LDL-cholesterol verstopt de bloedvaten, terwijl het HDL-cholesterol ze juist kan verwijden. Vooral als de LDL-cholesterolwaarde hoog is, is dat dus gevaarlijk. Hoewel je in het dagelijks leven niet zo veel merkt van een hoog cholesterolgehalte, neemt de kans op hart- en vaatziekten wel aanzienlijk toe. Als we het hebben over een te hoog cholesterol of producten waar veel cholesterol in zit, gaat het dus vooral om die slechte variant.

Onverzadigde vetten

Als je je afvraagt waar veel cholesterol in zit, moet je eigenlijk kijken naar meerdere dingen. Nog belangrijker dan de hoeveelheid cholesterol in je maaltijd, is namelijk hoeveel verzadigde vetten in je eten zitten. ​Er zijn 2 soorten vetten: onverzadigd en verzadigd vet. Voor je cholesterol is het goed om weinig verzadigd vet te eten en relatief veel onverzadigd vet te consumeren, zegt de Hartstichting.

Een aantal producten waar veel verzadigd vet in zit en die dus een negatieve invloed kunnen hebben op je ‘slechte’ LDL-cholesterol, zijn:

 • Roomboter
 • Chocolade, koekjes en gebak
 • Volle melkproducten en kaas
 • Chips, zoutjes en andere snacks
 • Vet vlees, vleeswaren en worst

Deze dingen kun je dus maar beter met mate eten; roomboter en andere ‘vaste’ olieproducten kun je volgens de Hartstichting beter vervangen door vloeibare bakproducten en olie. Ga in plaats van chips en zoutjes voor ongezouten noten, en je bent al redelijk op weg.

Lees ook:
Wat is cholesterol en waarom is de waarde ervan zo belangrijk je?

Waar zit veel cholesterol in?

Maar je vroeg je eigenlijk af waar veel cholesterol in zit; dat zijn namelijk andere producten dan die met de verzadigde vetten. Een aantal voedingsmiddelen waar veel cholesterol in zit zijn:

 • Eieren, en dan met name de dooiers
 • Vlees , vooral orgaanvlees bevat veel
 • Paling
 • Garnalen
 • Schelpdieren
 • Koffie

Hoewel dit voedingscholesterol wél effect heeft op je totale cholesterolwaarde, is de kans op een verhoogde waarde door verzadigde vetten aanzienlijk groter. Daarom is het slim om bovenstaande producten, waar veel cholesterol in zit, met mate te eten als je al een hoge waarde hebt.

Koffie waar cholesterol in zit

Baal je nu dat je je koffie moet laten staan? Dan zullen we nog even uitleggen hoe dat zit. In koffiebonen zit de stof cafestol, een vettige stof die het LDL-cholesterol verhoogt. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol erin zit. Ga je niet voor kookkoffie of koffie uit een cafetière, dan kun je gelukkig best wat kopjes drinken. Wil je je cholesterolgehalte graag verlagen? Dan kun je hier meer lezen over een dieet om dat te doen.

Bron | Hartstichting, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

v

Ook interessant