null Beeld

Waar zit meer zout in: in een zoet of zout dropje?

Wie een hoge bloeddruk heeft, zal niet zo snel zoute drop eten. Want is het niet zo dat er in zoute drop meer zout zit dan in zoete drop? Het antwoord zal je vast verbazen.

Drop is het favoriete snoep van veel Nederlanders. Van dropveters en dropsleutels tot wybertjes en Engelse drop: Nederland produceert niet alleen de meeste drop in Europa, we eten er met zijn allen ongeveer 32 miljoen kilo per jaar van. Dat komt neer op zo'n twee kilo per persoon.

In welk dropje zit meer zout?

Het klinkt misschien gek, maar in een zoet dropje zit méér zout dan in een zout dropje. In zoete drop zit 200 milligram zout (natrium) per 100 gram drop, terwijl zoute drop 150 milligram zout per ons bevat. Zoete drop smaakt alleen zoeter omdat er meer suiker aan wordt toegevoegd om de zoute smaak te verdoezelen, aldus tijdschrift Quest.

Hoewel dropjes slecht kunnen zijn voor je bloeddruk, is zout niet zo zeer de boosdoener. Slecht voor je bloeddruk is het stofje glycyrrhizine, een bestanddeel van zoethoutwortelextract dat wordt gebruikt in drop en bepaalde soorten thee, zoals zoethoutthee. Door het eten of drinken van een te grote hoeveelheid drop of zoethoutthee kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden, aldus het Voedingscentrum. In zoete drop is het glycyrrhizine-gehalte hoger.

Hoeveel dropjes kun je per dag eten?

Het Voedingscentrum hanteert als veilige norm dat een volwassene op een dag ongeveer 120 gram drop kan eten. Dat zijn zo'n twintig dropjes. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met (aanleg voor) een hoge bloeddruk of het vasthouden van vocht krijgenhet advies om aanzienlijk minder drop te eten. Voor kinderen geldt een maximum van ongeveer 25 gram drop, zo’n vijf dropjes per dag.

Niet iedereen is trouwens even gevoelig voor glycyrrhizine; vrouwen zijn er over het algemeen gevoeliger voor dan mannen. En wie drop eet en zoethoutthee drinkt, kan volgens het Voedingscentrum beter minder drop eten. Bijvoorbeeld tien dropjes en een tot twee glazen zoethoutthee.

Bron: Wikipedia, Quest EXTRA Eten, Voedingscentrum.

Lees ook:

Bekijk ook: maak je eigen cadeaudoosjes

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen. Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden