Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waar of onwaar: tandpasta helpt tegen een slechte adem

tandpasta.jpg

Tandartsen adviseren fluoridetandpasta om sterke tanden te krijgen en te houden. Maar helpt die tandpasta ook tegen tandplak en een slechte adem?

Het zal je misschien verbazen, maar die frisse, schuimende tandpasta haalt helemaal niks uit tegen de bacteriën en tandplak in je mond. Om die te verwijderen, zul je toch echt moeten poetsen, weet Fridus van der Weijden, bijzonder hoogleraar Paradontologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Tegen slechte adem

Dit poetsen helpt bovendien tegen een slechte adem, die meestal wordt veroorzaakt door – jawel – bacteriën die onwelriekende geurtjes produceren. Dus hoe fris tandpasta ook smaakt en ruikt, hij helpt níét tegen een vieze adem.

Beschermende werking

Wel heeft tandpasta een belangrijke beschermende werking, onder andere dankzij de fluoride. Dit is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. “Maar voor het directe effect maakt het dus niet uit of je met of zonder tandpasta poetst,” vertelt Van der Weijden. “Als je zonder tandpasta poetst, verwijder je net zoveel mondbacteriën en tandplak.”

Hoe langer je poetst, hoe meer bacteriën je los maakt

Doe dit liefst minstens twee minuten, want: hoe langer je poetst, hoe meer bacteriën en dus tandplak er los komt. Zo blijk je met een gewone handtandenborstel in een halve minuut zo’n veertig procent van alle tandplak te verwijderen. Op zich geen slecht resultaat, maar wie nog anderhalve minuut doorzet, kan nog 25 procent meer slechte mondbacteriën wegpoetsen.

Zo poets je goed

Als je je tandenborstel op de juiste manier gebruikt, kun je plak goed verwijderen. Een eenvoudige en effectieve methode is de zogenaamde Bass-methode (genoemd naar de bedenker van de methode: Charles Bass).

– Plaats de tandenborstel onder een schuine hoek (van 45 graden) tegen de tandvleesrand. Oefen lichte druk uit. Maak vervolgens korte heen- en weergaande bewegingen. Blijf een aantal seconden op dezelfde plaats poetsen en schuif daarna de borstel een stukje verder.
– Poets systematisch en probeer een vaste volgorde aan te houden, zodat geen stukje tand of kies wordt overgeslagen.
– Vergeet niet om de binnenkant van alle tanden en kiezen mee te nemen.
– Poets je tanden ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Liefst wel met fluoridetandpasta, vanwege die beschermende werking dus!

Tip: je kunt beter bij je achterste kiezen door je mond iets te sluiten.

Ook interessant