null Beeld

Waar moet je op letten als je een apotheek kiest?

Altijd lange wachtrijen bij jouw apotheek? Ben je ontevreden over de service of ga je verhuizen? Hoewel het niet verplicht is om bij een apotheek ingeschreven te staan, is het wel handig om een vast adres te hebben. En die keuze voor een apotheek is helemaal aan jou. Hier moet je op letten bij het kiezen van een apotheek.

En zo voorkom je bijvoorbeeld dat je medicijndossier tijdens het wisselen niet goed wordt overgedragen.

Een apotheek kiezen

Veel huisartsen hebben afspraken met een vaste apotheek. Hierdoor kunnen ze makkelijk recepten naar die apotheek sturen en snel schakelen. Dat betekent niet dat jij daardoor verplicht bent om voor die apotheek te kiezen. Hoewel alle apotheken medicijnen verkopen, zit het verschil ‘m in de service die je krijgt. Bijvoorbeeld hoeveel tijd er wordt genomen om je uitleg over medicijnen te geven en of er lange of juist korte wachttijden zijn. Let er bij het kiezen van een apotheek op of de openingstijden voor jou flexibel genoeg zijn, of ze bijvoorbeeld ook in het weekend of ’s avonds open zijn en of de apotheek makkelijk bereikbaar is met de auto, het openbaar vervoer of misschien wel op loopafstand. Sommige apothekers bieden zelfs een bezorgdienst aan. En ga na of ze voor jou voldoende privacy bieden. Is er bijvoorbeeld een aparte kamer waar je vragen kunt stellen over bepaalde medicatie?

Heb je meer hulp nodig bij je keuze? Vraag dan eens aan je buren of zij tevreden zijn met hun apotheek of kijk op ZorgkaartNederland.nl. Dat is een waarderingswebsite van Patiëntenfederatie Nederland waar mensen de service van een apotheek kunnen beoordelen.

Verschillende apotheken

Je kunt je medicijnen ook telkens bij andere apotheken halen, maar het nadeel hiervan is dat de apotheker dan niet goed jouw medicijngebruik in de gaten kan houden. Mocht je een enkele keer een uitstapje naar een andere apotheek maken, dan kun je dat aangeven bij je vaste apotheek zodat je medicatieoverzicht compleet blijft. Zo kan een vaste apotheek bijvoorbeeld zien of jij met een allergie een bepaald medicijn beter niet kunt slikken.

Lees ook: Dít is waarom je regelmatig een ander medicijnmerk krijgt bij de apotheek

Inschrijven bij een nieuwe apotheek

Heb je een nieuwe apotheek gekozen? Dan moet je je voordat je uitgeschreven bent bij je oude apotheek eerst bij de nieuwe apotheek inschrijven. Dat kan in de meeste gevallen via de mail of telefonisch. De eerstvolgende keer dat je de nieuwe apotheek bezoekt, zul je een geldig identiteitsbewijs en een verzekeringspasje moeten meenemen. Je hoeft niet aan je zorgverzekering door te geven dat je van apotheek gewisseld bent.

Overstappen

Als je de overstap wil maken naar een andere apotheek, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen of omdat je ontevreden bent, moet je dit altijd mondeling, schriftelijk of telefonisch doorgeven. Hierbij moet je de reden van de overstap laten weten, op welke termijn je wil overstappen en de gegevens van je nieuwe apotheek. Zo kan je oude apotheek aan de nieuwe apotheek jouw medicijndossier overdragen. Daarnaast moet je ook bij de huisarts of assistente melden dat je bent overgestapt, zij kunnen dit vervolgens in je dossier aanpassen.

Bron | Kennisbank, Gezondheidsplein, Apotheek.nl, NU.nl

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden