null Beeld

Waar kun je terecht voor een minder pijnlijke mammografie?

Geen vrouw die er niet als een berg tegenop ziet: de mammografie. Sinds kort heeft het AMC een methode die vooral bij vrouwen met kleine borsten minder pijn doet.

Voor je opgelucht ademhaalt: voor een borstkankeronderzoek moeten je borsten helaas nog steeds worden geplet tussen twee platen. Het grote verschil is dat de nieuwe mammografie kan ‘nadenken’, waarbij het apparaat ook rekening houdt met de maat van je borst en de dikte van het weefsel. Hij stopt zodra er genoeg informatie is verzameld. Nu krijgt een laborante die informatie nog niet, waardoor je borsten onnodig hard plat worden gedrukt.

‘Veertig procent minder pijn’

“De huidige methode doet vooral bij vrouwen met kleinere borsten erg veel pijn,” weet onderzoeker en promovendus Jerry de Groot die de ‘vrouwvriendelijke’ mammografie ontwikkelde. “Op een schaal van nul tot tien geven ze de pijn bij hun huidige mammografie vaak een acht. Uit onze klinische testen blijkt dat die hevige pijn bij de nieuwe methode met maar liefst veertig procent afneemt.”

Ook in andere ziekenhuizen

Momenteel kun je voor de nieuwe ‘compressie op maat’-mammografie alleen nog in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam terecht. Vanaf oktober wordt het apparaat ook aan andere ziekenhuizen en onderzoekscentra aangeboden, dus hou je ziekenhuis in de gaten!

Borstkankeronderzoek

In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit vergroot de kans dat de borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er worden dan ter controle röntgenfoto's van de borsten gemaakt, de mammografie. Het onderzoek vindt meestal plaats bij jou in de buurt, in een speciale bus. Deelname is vrijwillig en gratis.

Ken je lijf!

Maar ook als je jonger bent dan 50 kun je borstkanker krijgen. Daarom is het voor elke vrouw belangrijk dat ze haar borsten goed kent, om zo een verandering op te merken waarmee je een afwijking in een vroeg stadium kunt ontdekken.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden