Margriet logo
Waar is vitamine B12 goed voor? 4x waarom die stof zo belangrijk is Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waar is vitamine B12 goed voor? 4x waarom die stof zo belangrijk is

De laatste jaren hoor je steeds meer over een vitamine B12-tekort en de nare symptomen die daardoor kunnen ontstaan. Maar waar is vitamine B12 goed voor? We zetten vier functies van deze stof op een rij.

Als je ziet waar vitamine B12 goed voor is, begrijp je ook direct waarom een tekort aan deze stof zo veel nare symptomen kan veroorzaken.

Wat is vitamine B12?

Vroeger dacht men dat er maar één soort vitamine B was, net als bijvoorbeeld vitamine A of C. Nu weten we dat vitamine B bestaat uit allemaal verschillende werkende vitaminen, die samen het vitamine B-complex vormen. Elk van die losse stoffen heeft een cijfer gekregen: vitamine B12 is er daar dus één van. Deze vitamine is ook bekend als cobalamine. Van nature is deze wateroplosbare vitamine bijna alleen te vinden in dierlijke producten, zoals: melk, melkproducten, vlees, vis en eieren.

Waar is vitamine B12 goed voor?

We weten nu wat de stof is, maar waar is vitamine B12 goed voor? We zetten vier dingen onder elkaar.

1. Essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen

Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen aan te maken, en die zijn zeer belangrijk voor je lichaam. Je hebt ze namelijk nodig om zuurstof te vervoeren in je bloed. Zo zorgt je lijf ervoor dat alle organen en spieren voldoende zuurstof hebben, en ze dus goed kunnen functioneren. Ook zorgen rode bloedcellen ervoor dat koolstofdioxide vanuit je lijf weer naar de longen gevoerd wordt, zodat je het daar uitademt.

2. Vitamine B12 voor een goed zenuwstelsel

Waar vitamine B12 ook goed voor is, is het ondersteunen van je zenuwstelsel. Deze vitamine is heel belangrijk voor een goede opbouw en onderhoud van je zenuwen, die overal in je lichaam zorgen voor een goede connectie met je brein. Niet alleen hierbij is B12 essentieel, maar ook bij het op de juiste manier laten werken van je zenuwstelsel speelt het een rol. Daarom kan een B12-tekort zorgen voor nare klachten, als: tintelingen, uitvalsverschijnselen en zenuwpijn.

3. Helpt de hersenfuncties

Omdat vitamine B12 zo essentieel is voor ons zenuwstelsel, speelt het ook een grote rol bij het functioneren van onze hersenen. Waar vitamine B12 dus ook goed voor is, is voor je concentratie- en leervermogen. Een tekort aan deze stof kan zorgen voor brain fog, concentratieproblemen en geheugenstoornissen. Ook op de mentale gezondheid heeft het effect: mensen met een B12-tekort hebben vaker last van depressie, prikkelbaarheid of dementie.

4. Zorgt voor een goede voorraad energie

Ook het voorkomen van vermoeidheid mag niet missen in dit lijstje dat antwoord geeft op de vraag ‘waar is vitamine B12 goed voor?’. Hoewel vitamine B12 niet zelf voor extra energie zorgt, kan een tekort wel extreme vermoeidheid veroorzaken. Dat heeft twee oorzaken: door een B12-tekort heeft je lichaam onvoldoende goede rode bloedcellen, waardoor ze niet genoeg zuurstof kunnen vervoeren door je lijf en je dus moe wordt. Daarnaast is vitamine B12 betrokken bij de stofwisseling, waar het helpt energie vrij te maken uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Daardoor voel jij je dus energieker door deze vitamine.

Hoe herken je een vitamine B12-tekort?

Nu we weten waar vitamine B12 goed voor is, kun je je vast ook voorstellen voor welke nare symptomen een tekort hieraan kan zorgen. Denk aan: tintelingen, duizeligheid, een ontstoken tong, vermoeidheid en gedragsveranderingen. Herken je de symptomen? Dan is het slim om je dokter te vragen om een bloedtest. Het wordt afgeraden zelf supplementen te slikken, voor je weet wat er aan de hand is.

Een tekort aan vitamine B12 komt gelukkig niet enorm vaak voor, omdat het lichaam vitamine B12 kan opslaan en dus een voorraadje heeft. Maar wanneer je langere tijd te weinig vitamine B12 binnenkrijgt of opneemt, kunnen er wel klachten ontstaan. Vaak ontstaan de symptomen van een vitamine B12-tekort echter pas na langere tijd, omdat je een voorraad voor enkele maanden tot soms wel een jaar hebt. Een vitamine B12-tekort komt vaker voor bij mensen die geen dierlijke producten eten, maar kan ook ontstaan door een andere aandoening. Mensen met maag- of darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie hebben bijvoorbeeld meer kans op de aandoening. Ook wanneer je te weinig maagzuur aanmaakt, of bij het slikken van bepaalde medicatie kan de kans op een vitamine B12-deficiëntie toenemen.

Bron | Voedingscentrum, Zorgwijzer, Stichting B12-tekort

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden