null Beeld

Waar gaat vet eigenlijk naartoe als je afvalt?

Stel, je bent net een aantal kilo afgevallen. Hartstikke goed – ervan uitgaande dat je gewicht kwijt wilde, tenminste. Maar heb je je weleens afgevraagd waar het vet heen gaat?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen gewichtsverlies en het verlies van vet. Gewichtsverlies zie je terug op de weegschaal: het kan worden veroorzaakt door spierafname, vetafname, vochtverlies of zelfs een drastische knipbeurt bij de kapper. Bij vetverlies gaat het specifiek om de hoeveelheid vet die je lichaam kwijtraakt. En dat gebeurt als je lichaam meer calorieën verbrandt dan het binnenkrijgt, zoals wordt uitgelegd op de Britse website popsugar.com.

Vet wordt koolstofdioxide

Maar waar gaan dat overtollige vet naartoe? Je zou het misschien niet denken: je ademt het uit. "De meeste massa wordt uitgeademd in de vorm van koolstofdioxide. Het verdwijnt dus simpelweg in de lucht,” legt natuurkundige Ruben Meerman uit aan popsugar.com. Toch heeft het geen zin om nu als een bezetene lucht te gaan happen. Want vet verdwijnt niet zomaar, daar is een aanpassing in je stofwisseling voor nodig. Kortom: je moet er wel écht iets voor doen. Minder eten, meer bewegen. We weten hoe het werkt.

Nieuw voor veel artsen

Voor het geval je niet zag aankomen dat vet via je adem je lichaam verlaat: je bent in goed gezelschap. Uit onderzoek van de Australische hoogleraar Andrew Brown blijkt dat veel dokters en diëtisten ervan overtuigd zijn dat vet wordt omgezet in energie of warmte. Sommigen geloofden dat het was omgezet in spiermassa. Dat is dus allemaal niet waar.

Bron | popsugar.com

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden