Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waar gaat een scheet naartoe als je hem inhoudt?

scheeeeeet.jpg

Je hebt soms van die situaties dat het echt even niet uitkomt om een wind te laten. Maar als hij niet op díé manier naar buiten kan, waar gaat hij dan naartoe?

Spaanse onderzoekers vroegen zich hetzelfde af. Ze vulden de darmen van gezonde proefpersonen met een kleine hoeveelheid gassen die normaal in windjes zitten en deden een verrassende ontdekking, schrijft de Volkskrant. Zo kwamen ze erachter dat slechts vijfentwintig procent van alle ‘scheetgassen’ ook als een echte scheet naar buiten komt. De andere vijfenzeventig procent blijkt op twee heel andere manieren te verdwijnen.

Slechte adem

Zo wordt een deel van onze potentiële windjes door darmbacteriën omgezet in andere chemische stofjes, zoals vetzuren. En de rest? Die verdwijnt… via de mond! Een deel van de gassen dringt namelijk door de darmwand heen, waarna het via het bloed uiteindelijk in de longen terechtkomt. En wat gebeurt er met de lucht in je longen? Juist, die adem je uit. Van een ingehouden windje kun je dus, volgens de Volkskrant, letterlijk uit je mond gaan stinken! Misschien moeten we onze windjes dan toch maar gewoon laten gaan…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant