Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Grappig: op deze dag worden de meeste baby’s verwekt

vruchtbare-dag.jpg

Ben jij samen met je partner bezig om zwanger te raken? Dan moet je misschien nog even geduld hebben. Uit recent Brits onderzoek blijkt namelijk dat de meeste baby’s aan het eind van het jaar worden verwekt. Medio september is er een piek in het Britse geboortecijfer. De onderzoekers wijzen dan ook 11 december aan als meest vruchtbare dag van het jaar.

Verschillende resultaten

Hoewel er wereldwijd meerdere onderzoeken zijn gedaan naar de dag waarop de meeste baby’s worden verwerkt, blijft de exacte datum toch lastig te vinden. Elk onderzoek claimt namelijk een andere datum als meest vruchtbare dag.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Invloed van de feestdagen

De Britten denken echter wel te weten waarom er in hun land juist vlak voor de feestdagen zoveel baby’s worden gemaakt. Het geluksgevoel dat wij ervaren door het samen zijn met familie, is volgens hen vergelijkbaar met dat van seks. “De waargenomen pieken van interesse in seks verschillen per land. Maar opvallend genoeg doen ze zich allemaal voor rond familiegeoriënteerde religieuze feestdagen. Dat geldt voor alle verschillende halfronden en culturen”, aldus de onderzoekers.

Eerdere studies

Andere studies lijken dit beeld te bevestigen. Zo hebben eerdere onderzoeken uitgewezen dat de testosteronspiegel bij veel mannen in december piekt, waardoor hun libibo mogelijk toeneemt. Andere onderzoeken wijzen uit dat we in de periode voor kerst vaker onveilige seks hebben in vergelijking met andere periodes in het jaar. Voor degenen die ongewenste zwangerschappen willen voorkomen, kan dit slecht nieuws zijn. Maar voor de toekomstige ouders in spé is het dus aan te raden om 11 december even groot in de agenda te omcirkelen!

Lees ook
Dit gebeurt er met je vruchtbaarheid na je dertigste

Bron| Fatherly, Nature
Beeld| iStock

Ben jij nog op zoek naar die geweldige man aan je zijde? Kom dan naar de workshop: ‘Vind je eindman’ op de Margriet Winter Fair. Je kaarten bestel je meteen hier!

 

Ook interessant