Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom vrouwen vaak te veel medicijnen én meer bijwerkingen krijgen

waarom-vrouwen-vaak-te-veel-medicijnen-en-meer-bijwerkingen-krijgen.jpg

Veel vrouwen blijken te veel medicijnen te krijgen, waardoor ze vaak last hebben van ernstige bijwerkingen. Die overdosering ontstaat doordat veel medicijnen alleen getest worden op mannen. Zij reageren vaak anders op medicatie dan vrouwen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of California. Voor de studie werden ruim tachtig verschillende medicijnen geanalyseerd.

Meer bijwerkingen

In meer dan negentig procent van de onderzochte gevallen, kregen mannen en vrouwen dezelfde dosis van de medicijnen voorgeschreven. Toch ervaren de vrouwen vaak veel meer ernstige bijwerkingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan misselijkheid, hoofdpijn, slaperigheid of depressie. Ook gewichtstoename, hallucinaties en hartritmestoornissen komen regelmatig voor bij vrouwen met een te hoge dosering medicijnen. Schokkend, vinden de wetenschappers. De huidige one-size-fits-all-benadering blijkt duidelijk niet te werken, zegt psycholoog en bioloog Irving Zucker van de University of California Berkeley.

Te weinig vrouwen

Maar hoe kan het dat die benadering er dan wel is? Dat komt door de manier waarop medicijntesten plaatsvinden. Alle medicijnen in het onderzoek waren goedgekeurd door de Amerikaanse FDA, de organisatie die een medicijn keurt op veiligheid en effectiviteit. Dit keurmerk is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar daar blijkt het vaak mis te gaan. Vrouwen zijn in de grote minderheid als het gaat om proefpersonen bij onderzoek naar medicijnen. Lange tijd was het zelfs verboden voor vrouwen om mee te doen aan dergelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Dit is pas in 1993 weer teruggedraaid. Hoewel dat al 27 jaar geleden is, zijn de effecten hiervan dus nog duidelijk merkbaar.

Internationale onderzoeken

Er zijn nog altijd minder vrouwelijke proefpersonen, toonde een studie naar 13000 medicijnonderzoeken. Bij grote, internationale studies naar hiv, chronische nierziekten en hart- en vaatziekten waren er bijvoorbeeld veel te weinig vrouwelijke deelnemers. En zélfs bij studies op proefdieren worden de onderzoeken vooruit uitgevoerd op de mannelijke soort. Om de veiligheid van medicijnen voor vrouwen te waarborgen, moet hier volgens de onderzoekers snel verandering in komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Science Alert
Beeld | iStock

Ook interessant