Steeds meer vrouwen sterven aan longkanker. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vrouwen sterven steeds vaker door longkanker: over 10 jaar meer dan 100 sterfgevallen per week

In de komende tien jaar zullen steeds meer vrouwen sterven aan longkanker, blijkt uit onderzoek. Op dit moment sterven er 85 vrouwen aan longkanker per week, maar deskundigen verwachten dat er over tien jaar gemiddeld 106 vrouwen per week overlijden aan deze ziekte. Doordat vrouwen later zijn gaan roken dan mannen, maken ze nu een soort inhaalslag.

De verwachting is dat het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker flink zal toenemen in de komende tien jaar. Dat blijkt uit een trendrapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dit centrum is het belangrijkste kennisinstituut op het gebied van oncologie.

Vrouwen krijgen steeds vaker door longkanker

Mannen krijgen over het algemeen iets vaker aan kanker dan vrouwen en overlijden er ook vaker aan. Dit verschil tussen mannen en vrouwen wordt minder groot doordat vrouwen steeds vaker zullen sterven aan longkanker. Vrouwen begonnen gemiddeld later in hun leven met roken, daardoor kun je ook pas later de effecten ervan zien. Dit zal de komende jaren vooral te zien zijn in de longkankercijfers van 65-plussers. Daarnaast is het aantal vrouwen dat rookt minder snel afgenomen dan het aantal rokende mannen.

De behandelingen voor kanker zijn steeds effectiever. Dat verlaagt de kans om aan kanker te overlijden. Toch overlijden steeds meer vrouwen aan longkanker. Het IKNL heeft daar rekening mee gehouden bij de trendcijfers.

Oorzaken longkanker

In 85% van de gevallen is roken de boosdoener van longkanker. De meeste mensen die longkanker krijgen roken of hebben vroeger gerookt. Ook als je twintig jaar geleden al gestopt bent met roken, kun je nog steeds longkanker krijgen. Daarnaast kan het verblijven in rokerige ruimtes (meeroken) longkanker veroorzaken. Toch zijn er naast roken of omgeven zijn door rokers ook andere oorzaken die de kans op longkanker vergroten.

Nog nooit gerookt

Je kunt zelfs longkanker krijgen als je nog nooit een sigaret hebt aangeraakt. Het risico op longkanker wordt vergroot door ziektes als COPD: dat is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Die ontsteking kan je longweefsel beschadigen en het ‘repareren’ daarvan lukt niet altijd. Dan kan er longkanker ontstaan.

Een andere manier om deze ziekte op te lopen is door luchtvervuiling. Daarbij kun je vooral denken aan fijnstof, dat zit in uitlaatgassen. Vrijwel iedereen komt weleens in aanraking met fijnstof, maar een grotere hoeveelheid is kankerverwekkend.

Als je in de bouw werkt kun je te maken krijgen met chemische stoffen, zoals nikkel, arseen, radon en asbest. Deze zijn kankerverwekkend. Als je er dan ook nog bij rookt, wordt het risico op longkanker nog groter.

Bron | AD, Kanker.nl

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden