Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bewezen: vrouwen snurken net zo luid als mannen

snurken-vrouwen-mannen-margriet.jpg

En óf vrouwen snurken. Maar toch blijft de perceptie dat mannen het vaker en harder doen. Maar nu is het tegendeel bewezen.

Meestal hebben we het niet door, maar óns gezaag houdt onze partners ook wakker. Net zo vaak. En ook net zo luid, blijkt uit onderzoek.

Van mild tot zeer ernstig gesnurk

Voor het onderzoek werden 675 vrouwen en 1.238 mannen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar onder de loep genomen. Ze moesten in een vragenlijst aangeven hoe vaak en hard ze zelf dachten te snurken. Vervolgens werd tijdens hun slaap het volume van hun gesnurk gemeten. De resultaten hieruit werden in drie groepen opgedeeld: mild (tussen de 40 en 45 decibel), gemiddeld (tussen de 45 en 55 decibel), hevig (tussen de 55 en 60 decibel) en zeer hevig (harder dan 60 decibel).

Ontkenning

Wat bleek? De vrouwen snurkten minstens zo hard als de mannen. En het grappige is dat 28 procent van de dames in de vragenlijst aangaven niet te snurken, terwijl negentien procent van hen dat zeker wel deed. En het merendeel van de ontkenners bleek ook nog eens tot de categorie hevige en zeer hevige snurkers te horen. Van de heren gaf een kleine zeven procent aan niet te snurken, waarvan 3,5 procent dat ook echt niet deed. Conclusie: wij vrouwen moeten niet meer in de ontkenningsfase zitten als het op snurken aankomt. Niets om je voor te schamen. Gelukkig is er wel iets tegen te doen.

Vaak moeite met opstaan of juist in slaap vallen? Deze Wake Up Light belooft je makkelijker en energieker wakker te laten worden en meer ontspannen in slaap te laten vallen. Is het proberen waard, toch? Je koopt ‘m nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Journal of Clinical Sleep Medicine
Beeld | iStock

Ook interessant