Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helaas: óók vrouwen kunnen niet multitasken

multitasken-4.jpg

Al eeuwenlang wordt het gezegd: vrouwen kunnen beter multitasken dan mannen. Maar niets is minder waar. Uit recent onderzoek is gebleken dat zowel mannen als vrouwen niet kunnen multitasken. 

Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als jij niet kunt multitasken

Waarom kunnen we niet multitasken?

Uit het onderzoek van hoogleraar Paul Kirschner kwam de conclusie dat we simpelweg geen twee dingen tegelijk kunnen doen als we over beide moeten nadenken. ‘‘Multitasken is feitelijk twee of meer taken uitvoeren die niets met elkaar te maken hebben en elkaar niet beïnvloeden. Dat kunnen sommige computers, maar er zijn geen mensen die dat kunnen. We hebben namelijk maar één brein,” vertelt hij aan RTL Nieuws.  We verwarren multitasken met task switching: het schakelen tussen twee taken. Dat is namelijk wat we eigenlijk doen als we e-mailen en bellen tegelijk.

Task switching

Het schakelen tussen verschillende taken is geen goed idee. Het zorgt er namelijk voor dat alles langer duurt. Dat komt doordat het schakelen een paar seconden kost. Daarbij kan het fouten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een appje dat je naar de verkeerde persoon stuurt, doordat je ondertussen aan het bellen was. Dan moet je dus eerst je fout herstellen, voordat je verder kunt met hetgeen waarmee je bezig was. Ook het terugschakelen naar de activiteit die je aan het doen was, kost tijd en energie. Dat komt doordat je moet kijken naar waar je was gebleven; je moet bijvoorbeeld onnodig vaak teksten teruglezen.

Geautomatiseerd

Maar dat wil niet zeggen dat we helemaal niet twee dingen tegelijk kunnen doen. Dingen die je automatisch doet, zoals lopen en eten, kunnen wel tegelijkertijd worden gedaan met taken die je niet automatisch doet, zoals praten en e-mailen. Zo kun je lopen (geautomatiseerd) en tegelijkertijd je werkdag bespreken met je vriendin (niet-geautomatiseerd). Autorijden behoort, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, bij de niet-geautomatiseerde taken. Ga dus nooit bellen en autorijden tegelijk, dat kan tot verschrikkelijke ongelukken leiden.

De reden

Maar waarom blijven we multitasken terwijl het zoveel energie en tijd kost? “Omdat we echt denken dat we efficiënt zijn door met meer dingen tegelijk bezig te zijn. En omdat we langzamerhand verslaafd raken aan het voortdurend gebombardeerd worden door signalen. Nogal wiedes, want die zijn er altijd: appjes, Facebookberichtjes, likes: alles komt maar binnen. Twintig jaar geleden kon ik mij niet laten afleiden door de mail terwijl ik een boek las,” aldus Kirschner.

Bron: RTL Nieuws
Beeld: iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant