Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vrouwen met déze eigenschap leven 15 procent langer

Sta jij graag positief in het leven? Dan is dat niet alleen fijn voor jezelf en je omgeving, maar ook goed voor je gezondheid. Vrouwen die positief denken leven namelijk een stuk langer en halen makkelijk de 85.

Onderzoekers van de Universiteit van Boston volgden tien jaar lang zo’n 71.000 deelnemers, om te zien of positiviteit en levensverwachting met elkaar te maken hebben. Het antwoord is: een heleboel.

Beter relativeren

Mensen die positief in het leven staan verwachten over het algemeen dat ze goede dingen te wachten staat. Dat betekent niet dat ze de negatieve of stressvolle elementen van hun leven niet zien of negeren, maar ze kunnen deze beter relativeren dan negatieve mensen. Positief denken zorgt ervoor dat je obstakels als tijdelijk of zelfs als een positief leermoment ziet.

Lang en gelukkig leven

We geven toe: deze manier van leven klinkt best fijn. Vooral omdat nu is gebleken dat positieve mensen een stuk langer leven. Mannen die positief denken leven gemiddeld zo’n 11 procent langer, en vrouwen zelfs 15 procent. Beide hadden volgens het onderzoek 50-70 procent meer kans om de 85 te halen dan negatieve mensen, ongeacht factoren als economische status, gezondheid, sociaal leven en ongezonde gewoontes als roken en drinken.

Lees ook:

5 tips voor een positief zelfbeeld

Positief denken

De connectie tussen positiviteit en gezondheid kan verschillende oorzaken hebben. Mensen die positief in het leven staan hebben over het algemeen duidelijke doelen in het leven waar ze in geloven. Hierdoor leven ze indirect ook gezonder: ze drinken minder, eten gezond en sporten. Negatieve mensen zien dit soort dingen sneller als hopeloos of onbegonnen werk.

Minder stress

Daarnaast ervaren positieve mensen minder snel stress, omdat zij negatieve gebeurtenissen als tijdelijk zien. En stress is niet goed voor het lichaam: je krijgt er een hoge bloeddruk van en slaapt er slecht door. Uit een eerder onderzoek van Harvard is ook gebleken dat positieve mensen een sterker immuunsysteem hebben.

Kortom: af en toe een beetje positief denken is helemaal niet zo’n slecht idee. De volgende keer dat de regen met bakken uit de hemel komt, denk jij gewoon 'Ach, dat is goed voor de plantjes!'.

Bron | CNN, Nieuwsblad

Beeld | iStock

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden