Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ai, hebben vrouwen meer kans op een burn-out dan mannen?

vrouwen-meer-kans-burn-out.jpg

Vrouwen staan erom bekend dat ze een zachte en gevoelige kant hebben, meer dan mannen. Daarom wordt nogal eens gedacht dat de kans op een burn-out onder vrouwen groter is. Is dat ook echt zo? Of heeft het risico op een burn-out daar niets mee te maken?

Volgens Luc Swinnen, arts en burn-outexpert, zouden vrouwen niet van nature gevoeliger zijn voor een burn-out. Er komt in het dagelijks leven gewoon meer op hen af. “Zelfs anno 2018 komt het merendeel van het huishouden en de zorg voor de kinderen nog steeds op de schouders van vrouwen terecht,” zegt de expert tegenover de Belgische Flair. In combinatie met een baan – of die nu parttime of fulltime is – kan dit te veel worden.

Vrouwen loyaler dan mannen

Daarnaast blijkt uit onderzoek van recuitmentbureau Page Personnel dat vrouwen zich meer verplicht voelen tegenover hun baas dan mannen. Zo zou iets meer dan de helft van de vrouwen (52 procent) het gevoel hebben dat ze na kantooruren beschikbaar moet zijn voor haar werkgever. Bij de mannen denkt  ‘maar’ 27 er zo over. “De scheiding tussen werk en privé begint te vervagen,” aldus Olivier Dufour, executive director van Page Personnel. “Mensen zijn niet langer in staat grenzen te stellen en komen niet op voor de tijd die ze voor honderd procent hebben gereserveerd voor privédoeleinden.”

Scheiding tussen werk en privé zoek

Die verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers, zo stelt Dufour. “Zij moeten de flexibiliteit van de werknemers vergemakkelijken en tegelijkertijd de grens tussen privé- en beroepsleven duidelijk afbakenen. Het advies aan werknemers is om grenzen te stellen en de vanzelfsprekend dat ze ‘altijd’ beschikbaar zijn met hun werkgever te bespreken.”

Bereikbaar op vakantie?

Zoals gezegd, blijkt uit het onderzoek dat vrouwen meer druk voelen op werkvlak dan mannen. Maar dat is niet de enige opvallende uitkomst van de studie. Over het algemeen geeft driekwart (76 procent) van de werknemers, mannen en vrouwen, aan dat ze zich buiten werktijd permanent verbonden voelen met hun baan. De helft van deze groep beantwoordt werkmails buiten kantooruren, 40 procent van de overvraagden neemt werkgerelateerde telefoontjes op. Tot slot blijkt 15 procent van de deelnemers het werk niet los te laten op vakantie. Tijdens die vrije dagen reageren ze toch ‘gewoon’ op werkgerelateerde e-mails en telefoontjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | flair.be
Beeld | iStock

Ook interessant