null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vrouwen liegen vaker om déze redenen dan mannen

Hoor jij jezelf ook weleens zeggen dat je het eten van je vriendin lekker vindt, terwijl je het eigenlijk niet te eten vindt? Hoewel het bekend staat als iets dat niet sociaal geaccepteerd wordt, liegen we een stuk vaker dan we willen toegeven.

Namelijk: gemiddeld twee keer per dag.

Vier soorten leugens

Leugens zijn doorgaans op te delen in vier verschillende soorten. Allereerst zijn er de ‘fabrication lies’, waar we hele gebeurtenissen of verhalen verzinnen die niet echt gebeurd zijn. Daarnaast zijn er de ‘exaggeration lies’, waarin we de echte gebeurtenissen overdrijven. De bekendste zijn de ‘white lies’, ofwel ‘de leugentjes om bestwil’. Als laatste heb je ‘concealment lies’, waarin je eigenlijk niet liegt, maar belangrijke informatie achterhoudt. Als de waarheid hierdoor vertekend wordt, ben je ook gewoon aan het liegen.

Mannen en vrouwen

Je herkent je vast wel in een aantal van deze leugens. Want hoe je het ook went of keert: liegen doen we allemaal weleens. Volgens leugenonderzoeker Sophie van der Zee is er een groot verschil tussen vrouwen en mannen wanneer het aankomt op liegen. Mannen liegen vaker om egoïstische redenen, oftewel: ze willen er zelf beter van worden. Ze doen zich beter voor dan ze zijn (de ‘exaggeration lies’) of proberen ergens onderuit te komen. Vrouwen zijn een stuk socialer. Zij liegen namelijk vaker voor een ander met een leugentje om bestwil.

Sociale leugens

Hiermee willen ze voorkomen dat ze een ander kwetsen, of hopen ze aardiger gevonden te worden. Vrouwen zouden dus inderdaad een stuk sneller zeggen dat we iets lekker vinden terwijl dat niet zo is, terwijl mannen niet zo’n moeite hebben met eerlijkheid. Nog een leuk weetje: vrouwen liegen vaker over immateriële zaken, terwijl mannen liegen over materiële zaken.

'Ik kom eraan'

Het meeste liegen we tijdens onze studententijd, omdat we dan indruk willen maken op anderen. Hoe ouder je wordt, hoe minder je over het algemeen liegt. De meest vertelde leugen? ‘Ik kom eraan’ of ‘ik ben onderweg’. Wanneer je dit berichtkrijgt, is de kans groot dat diegene net pas uit de douche stapt of nog éven snel dat ene programma afkijkt.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden