Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bijzondere ontdekking: 1 op de 100 vrouwen voelt geen pijn tijdens bevalling door dít gen

1-op-de-100-vrouwen-voelt-geen-pijn-tijdens-bevalling-door-dit-gen.jpg

Hoewel veel vrouwen de pijn van een bevalling mettertijd schijnen te vergeten, kunnen we wel stellen dat bevallen zélf voor veel vrouwen echt geen pretje is. Toch is het voor de ene vrouw véél zwaarder dan voor de ander, ontdekten wetenschappers. Hoe pijnlijk jouw bevalling is, blijkt namelijk te maken te hebben met een bepaald gen.

In het Britse Addenbrooke’s ziekenhuis viel ze op dat sommige vrouwen direct vragen om een ruggenprik, terwijl anderen zonder problemen medicatievrij een kind ter wereld brengen. Samen met de University of Cambridge zochten ze uit waar dat verschil vandaan komt.

Pijngrens

De wetenschappers onderzochten vrouwen die tijdens hun bevalling niet vroegen om pijnbestrijding. Na een paar testjes om hun pijngrens te onderzoeken, vergeleken ze de uitkomst met die van vrouwen die wél pijnbestrijding kregen tijdens hun bevalling. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de vrouwen die zonder pijnmedicatie bevallen waren, een veel hogere pijngrens hadden. Vervolgens keken de wetenschappers naar het genenpakket van de dames, en vonden daar een groot verschil.

Lees ook: Waarom ochtendmisselijkheid volgens onderzoekers geen goede naam is

KCNG4-gen

De vrouwen die een opvallend hogere pijngrens hadden en dus zónder verdoving de bevalling doorkwamen, bleken allemaal een unieke soort van het gen KCNG4 te hebben. Dat gen zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten een soort ‘pijnpoort’ creëren. Hierdoor vermindert de gevoeligheid voor signalen van het zenuwstelsel naar de hersenen.

“De genetische variant die we vonden bij vrouwen die tijdens de bevalling minder pijn voelen, leidt tot een ‘defect’ in de vorming van de schakelaar op de zenuwcellen”, vertelt onderzoeker Ewan St. John Smith. Daardoor is er dus véél meer pijn nodig om deze ‘schakelaar’ om te zetten. Deze variant van het gen werkt zo bij deze vrouwen als een soort natuurlijke ruggenprik hebben. Ongeveer één op de honderd vrouwen beschikt over deze variant van het gen, waardoor ze de bevalling dus veel minder – of zelfs helemaal niet – pijnlijk vinden.

Nieuwe pijnmedicatie

Niet alleen hebben deze vrouwen héél veel geluk als ze graag een groot gezin zouden willen; ook de medische wereld is door deze ontdekking weer een stukje verder. De wetenschappers kunnen zich op basis van dit onderzoek namelijk verder verdiepen in de ontwikkeling van pijnmedicatie. Zo hopen ze middelen te ontdekken die het pijnsignaal op een zelfde manier kunnen blokkeren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | University of Cambridge
Beeld | iStock

Ook interessant