null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vroeger naar bed? Dit zijn dé vijf tips van slaapexperts

Ben jij een avondmens en kun je de slaap simpelweg niet vatten vóór elf à twaalf uur 's avonds? Volgens medici zijn er trucs om vroeg naar bed te gaan gemakkelijker te maken.

En je kunt daar vandaag nog mee beginnen.

1. Creëer een ochtendroutine

Door de ochtendwekker te zetten, bepaal je ook meteen je gewenste bedtijd. Het is dus belangrijk om eerst na te gaan wat voor jou de ideale tijd is om op te staan. Probeer dat net zolang uit, totdat je een tijdstip vindt dat voor jou het best werkt. En houd je er vervolgens aan - ook in de weekenden of op vrije dagen, adviseert slaappsycholoog Lynelle Schneeberg aan Popsugar. Zo werk je 's avonds toe naar steeds hetzelfde moment waarop je slaperig wordt. "Eenmaal opgestaan, doe je er goed aan om zoveel mogelijke - interne - klokken te zetten." Daglicht helpt daar bijvoorbeeld bij. "Drink als het kan buiten je koffie, in de tuin of op je balkon. Of doe wat rek- en strekoefeningen in de buitenlucht."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

2. Kijk acht uur voordat je wekker gaat niet meer naar een scherm

Of dat nu je telefoon, tv of een ander soort scherm is. Je hebt vast weleens gelezen over het blauwe licht van die apparaten, dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. "Zonder die prikkels worden mensen onherroepelijk slaperig, waardoor ze meer nachtrust krijgen", weet slaapexpert Alex Dimitriu.

3. Doe iets ontspannends nadat je dat scherm hebt uitgezet

Je lichaam en geest zullen nog even tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op het slapengaan. Doe daarom iets ontspannends nadat je je telefoon, tv of tablet hebt uitgezet, maar wel iets waar je naar uitkijkt. Lees bijvoorbeeld een boek, mediteer of knuffel met je partner. Of neem een lekker warme douche of duik even in bad. "Houd de slaapkamer koel en donker en gebruik 's nachts dimlichten", adviseert Dimitriu nog.

4. Ontwikkel een bedtijdroutine van minstens vijf stappen

Slaappsycholoog Schneeberg is het helemaal met dat advies eens en voegt daar nog aan toe om minstens vijf dingen te doen voordat je gaat slapen. "Eet nog iets kleins, was je gezicht, poets je tanden, trek je pyjama aan en ga lezen, bijvoorbeeld." Volgens haar werkt dat allemaal veel beter dan in bed te gaan liggen en hopen dat je vanzelf in slaap valt.

5. Heb geduld

Je slaapschema aanpassen, zal even tijd vereisen. Geef de hoop niet op als je niet meteen resultaat merkt. Na twee dagen op tijd naar bed gaan, zul je je niet per se meteen beter voelen. Je zult het volgens dokter Dimitriu minstens een week vol moeten houden, om een positieve verandering te merken. Om dat aan te voelen, adviseert hij: "Ga de komende tijd eens goed na hoe je 's avonds in je vel zit, ten opzichte van 's ochtends."

null Beeld

Dit Wake Up Light helpt ook mee om gemakkelijker, frisser en energieker wakker te worden. Nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

Bron | Popsugar

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden