Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: rekeningen niet betalen kan vroeg symptoom zijn van dementie

niet-betalen-van-rekeningen-soms-vroeg-symptoom-dementie.jpg

Vergeten de hypotheek te betalen, een creditcardlening die niet voldaan wordt of de huur die steeds te laat is. We denken misschien dat het wijst op slordigheid of vergeetachtigheid, maar het kan niet betalen van rekeningen kun volgens onderzoekers ook een vroeg symptoom zijn van dementie.

Het kan zelfs al zes jaar voor de diagnose dementie beginnen. Dat schrijven de wetenschappers in de studie, die gepubliceerd is in het medische tijdschrift JAMA.

Vroege symptomen

Er zijn zo’n 280.000 mensen in Nederland die leven met een vorm van dementie. Vaak wordt de aandoening ontdekt wanneer iemand de duidelijke eerste symptomen van dementie laat zien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan veranderingen in karakter, vergeetachtigheid of een aanhoudend onrustig gevoel. Maar nu blijkt dus dat het niet betalen van rekeningen of het kwijtraken van financieel overzicht al op dementie kan wijzen, vóór die andere klachten ontstaan.

Onbetaalde rekeningen

Om de relatie tussen het niet betalen van rekeningen en Alzheimer en andere dementievormen uit te zoeken, keken de wetenschappers van de Johns Hopkins University naar de betalingsdata van 81.000 proefpersonen over een periode van twintig jaar. Vervolgens keken ze naar de mensen met betalingsachterstanden of andere financiële problemen, en hun gezondheid. Daaruit bleek dat mensen vaak al zes jaar voor ze de diagnose dementie krijgen voor het eerst meerdere rekeningen niet betaalden, en dat ze sommige tweeënhalf jaar voor de diagnose al tegen aanzienlijke financiële problemen aanliepen. Volgens de onderzoekers is er natuurlijk een groot aantal andere redenen om financieel alles niet rond te krijgen, maar moet dementie vooral bij ouderen wel in overweging genomen worden.

Lees ook:
Neuroloog Philip Scheltens: ‘Dementie is heel wat anders dan vergeetachtigheid’

Ernstige problemen voorkomen

Hoewel dementie niet te behandelen is, hopen de onderzoekers wel dat kennis op dit gebied kan helpen. Wanneer familieleden of kennissen merken dat mensen rekeningen niet betalen of op andere manieren financieel in de problemen komen, kunnen zij bijvoorbeeld aan de bel trekken en naar de dokter gaan voor een test voor dementie. Op die manier kan iemand vroeg de nodige hulp krijgen. Zo kunnen vervelende financiële situaties zoals het verliezen van een huis of al het spaargeld voorkomen worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN
Beeld | Getty Images

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina’s feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant