Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vroeg in de overgang, hoe kan dat? Sylvie Meis is het al sinds haar 31e

vroeg-in-de-overgang-hoe-kan-dat-sylvie-meis-al-sinds-31e.jpg

Iedere vrouw komt op een ander moment in haar leven in de overgang. Gemiddeld ligt dit ergens tussen je 45e en 55e, maar je kunt ook heel vroeg in de overgang zijn of juist laat. Actrice en presentatrice Sylvie Meis vertelt in het Duitse tijdschrift ‘Bunte’ dat ze al in de overgang kwam toen ze 31 was.

Hoe kan dat?

Vroeg in de overgang

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je vroeg in de overgang komt. In het geval van Sylvie Meis had het te maken met de kankermedicatie die ze slikt sinds ze in 2009 borstkanker kreeg. De presentatrice zit dus al twaalf jaar in de overgang. “Van de opvliegers die vrouwen van mijn leeftijd nu voor het eerst ervaren, heb ik dus geen last meer”, zegt ze in het interview. Destijds kreeg Meis hormoontherapie, maar ze slikt nu nog steeds een kankermedicijn en laat zich ieder half jaar controleren.

Lees ook: 6 tips van gynaecologen om je voor te bereiden op de overgang

Redenen

Volgens gezondheidsorganisatie Care for women ben je vroeg als je voor je veertigste in de menopauze komt. Andere redenen dan die van de presentatrice kunnen zijn dat je vroeger dan anderen door je voorraad eicellen heen bent of dat je eierstokken niet meer goed functioneren. Dit kun je merken doordat je niet meer regelmatig ongesteld wordt. Een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog is dan aan te raden.

Ook chemotherapie, een erfelijke aandoening of bijvoorbeeld een operatie waarbij je eierstokken verwijderd zijn kunnen ervoor zorgen dat je eerder in de overgang komt. Als je moeder vroeg in de overgang kwam, heb je zelf ook een grotere kans dat dit jou ook gebeurt. Ook blijkt de menopauze twee jaar eerder te beginnen bij vrouwen die veel roken.

Hoe weet je of je in de overgang bent? Isa Hoes en Medina Schuurman praten erover. Hier vind je meer video’s van onze serie Opvliegers Enzo.

Bron | LINDA.nlCare for women, Raboudumc
Beeld | ANP

Margriet 32 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: een interview met Antje Monteiro, alles over fit ouder worden, een minicursus fotograferen, op tuintour door Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant