null Beeld

Vragen over het HPV-vaccin aan de gynaecologisch oncoloog

Eind juni werd bekend dat minder meisjes zich laten inenten met het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker. Daardoor worden jaarlijks tientallen minder gevallen van deze vorm van kanker voorkomen. Wat zijn de risico's? De gynaecologisch oncoloog legt uit.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek dat voor het tweede jaar op rij het aantal vaccinaties voor het humaan papillomavirus (HPV) is afgenomen; van 53,4 naar 45,4 procent. Ondervraagden lieten weten dat zorgen over mogelijke bijwerkingen van het vaccin de belangrijkste redenen zijn om zich niet te laten vaccineren of daarover te twijfelen, zo berichtte nu.nl eerder.

Maar die zorgen worden niet gestaafd door onderzoek, stelde het RIVM. Uit alle gegevens die zijn verzameld sinds het vaccin verkrijgbaar is, blijkt dat het vaccin veilig is, aldus het instituut.

'Baarmoederhalskanker zeldzame ziekte'

Lindanieuws-redacteur Kirsten Zijderveld (24) heeft zich als tiener niét laten inenten en vraagt zich af wat dit betekent voor haar gezondheid. Ze stelde een aantal vragen aan prof. dr. Mourits, gynaecologisch oncoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) over het HPV-vaccin.

Volgens de arts is baarmoederhalskanker in Nederland 'een zeldzame ziekte'. "Dit omdat we mogelijkheden hebben om de ziekte voortijdig op te sporen en te behandelen. Per jaar krijgen in Nederland bijna zevenhonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Ongeveer tweehonderd sterven eraan." Deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus. "Vrijwel alle mensen die seks hebben, komen dat virus een keertje tegen. Het goede is: als je een normaal werkend afweersysteem hebt, ruim je het HPV bijna altijd zelf op, net als een griepvirus. De meeste jonge mensen die HPV niét kwijtraken, zijn rokers. Roken onderdrukt je afweersysteem en dat heb je nodig om bacteriën en virussen op te ruimen,” zo legt de gynaecologisch oncoloog uit.

Wanneer meest effectief?

De arts meldt dat het vaccin het meest effectief is als je nog nooit seks hebt gehad. Daarom vindt de vaccinatie bij meisjes van twaalf tot dertien jaar plaats. "Als je wel al seks hebt gehad, is het mogelijk dat je het virus al bij je draagt en is de vaccinatie minder effectief. Goede andere mogelijkheden om de kans op de ziekte te verkleinen zijn altijd meedoen aan het bevolkingsonderzoek en niet roken," vertelt prof. dr. Mourits.

'Eens per vijf jaar uitstrijkje is veilig'

Mourits benadrukt dat het tien tot vijftien jaar duurt voor een HPV-infectie in staat is kanker te ontwikkelen. Het is daarom 'voldoende veilig' om eens per vijf jaar een uitstrijkje te laten maken. "Wel is het heel belangrijk om dat uitstrijkje ook écht te laten maken. Ongeveer de helft van de vrouwen bij wie we baarmoederhalskanker vaststellen, heeft het bevolkingsonderzoek een of meerdere keren overgeslagen," laat de gynaecologisch oncoloog weten.

'Vraag om een vrouwelijke arts'

Het kan zijn dat je - als volwassen vrouw - een reden hebt om niet mee te willen doen aan het bevolkingsonderzoek. Mourits geeft een aantal adviezen. "Vraag bijvoorbeeld om een vrouwelijke arts." Een andere optie is - als je seks pijnlijk vindt of nare seksuele ervaringen hebt gehad - om via de website van de screeningsorganisatie of via de huisarts een zelfafnameset aan te vragen. Dan kun je thuis vaginaal materiaal afnemen dat vervolgens getest wordt op HPV.

In Nederland krijgen vrouwen van 30 tot 60 jaar elke vijf jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek en een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Lees op de website van het RIVM meer over het onderzoek.

'Houd je afscheiding in de gaten'

Belangrijk is dat je ook - buiten deze vijfjaarlijkse uitstrijkjes om - je afscheiding goed in de gaten houdt. "Als je abnormale afscheiding krijgt - meer dan normaal, wateriger, riekender - of bloedverlies na de gemeenschap, moet je naar je huisarts gaan, want dat zijn mogelijk symptomen van afwijkingen aan de baarmoederhals,” aldus gynaecologisch oncoloog Mourits.

Lees ook: Symptomen baarmoederhalskanker: hoe merk je dat je het hebt?

Bronnen | nu.nl, lindanieuws.nl, rivm.nl

Foto | ANP

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden