Sick mature woman blowing nose at home Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vragen over de griepgolf: worden we nu zieker van de griep?

Dat er regelmatig een griepgolf voorbij komt, daar kijken we niet meer van op. Maar dit jaar lijken veel meer mensen er door geveld te worden, en lijkt de golf ook langer te duren. Klopt dat eigenlijk wel?

Margriet zocht het voor je uit.

Is de griepgolf dit jaar erger dan normaal?

Zijn we (voorlopig) eindelijk van Covid-19 af, komt er weer een griepgolf aan. Heb je het idee dat iedereen in jouw omgeving de afgelopen tijd ziek is geweest? Dat zou wel eens kunnen kloppen, want de huidige griepgolf duurt al ruim anderhalve maand. Daarbij hebben veel mensen het idee dat hun symptomen deze keer erger zijn dan voorgaande jaren. Maar of dat ook echt zo is? Als we naar de concrete cijfers kijken, lijkt het in elk geval te kloppen.

Naar de huisarts

Vorige week brachten namelijk 61 op de 100.000 mensen een bezoek aan de huisarts, vanwege hun griepgerelateerde klachten. Officieel spreken we daarom van een griepepidemie: deze term is gebruikelijk wanneer twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen zich bij de dokter melden met deze klachten. Ook op de werkvloer is het te merken: de Arbo Unie meldt dat er twee keer zo veel ziektemeldingen zijn dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Hoewel dat verrassend klinkt, omdat we vorig jaar nog midden in de pandemie zaten, is er volgens de organisatie een logische verklaring voor. Door de coronamaatregelen die nog lang golden, is de griepgolf namelijk later gestart dan vorig jaar. Hierdoor is de vergelijking met dezelfde tijd in 2021, niet helemaal eerlijk te noemen.

Onderzoeksinstituut Nivel bevestigt dit tegen NU.nl, maar heeft weer een andere reden waarom de cijfers niet volledig kloppen: “Het aantal mensen met een griepachtig ziektebeeld dat bij de huisarts komt, is strikt genomen nog steeds onder de epidemische grens”, volgens Marriëte Hooiveld. Zij noemt het “uitzonderlijk” dat er gesproken wordt van een griepepidemie “terwijl huisartsen eigenlijk niet eens zo veel patiënten met griep zien.”

Griep versus verkoudheid

Aan RTL Nieuws vertelt het RIVM dat er veel verwarring bestaat tussen de echte griep en een verkoudheidsvirus. Hoewel we het een griepgolf noemen, zijn er weinig mensen die écht kampen met de griep. Daar krijg je gemiddeld namelijk maar eens op de tien jaar mee te maken.

Bron | RTL Nieuws

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden