Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze 7 vragen worden een gynaecoloog het vaakst gesteld

deze-7-vragen-worden-een-gynaecoloog-het-vaakst-gesteld.jpg

Wat weet jij eigenlijk over je lichaam, vrouwelijke hormonen en alles down under? De meeste vrouwen weten niet genoeg over hun eigen gezondheid, vinden de Engelse gynaecologen Anita Mitra en Larisa Corda. Daarom geven ze aan Red antwoord op de 9 vragen die ze als gynaecoloog het vaakst gesteld krijgen.  

Van slapeloosheid tijdens je cyclus en afscheiding tot de invloed van stress op PMS: dít vragen veel vrouwen aan een gynaecoloog.

1. Waarom heb ik zo’n honger net voor mijn menstruatie?

Een herkenbare vraag voor veel van ons waarschijnlijk, én eentje die de gynaecoloog vaak moet beantwoorden. Het blijkt heel normaal te zijn om veel (lekkere) trek te hebben voor je menstruatie, en dat komt allemaal door je hormonen. “Omdat het progesteronlevel toeneemt tegen het einde van de cyclus, kun je hongeriger zijn”, stelt Corda. “Bekritiseer je lichaam daarom niet om iets wat het van nature doet, en onthoud dat dat hongergevoel maar tijdelijk is.”

2. Maakt stress PMS erger?

Depressieve gevoelens, buikpijn en pijnlijke borsten: het premenstrueel syndroom (PMS) is geen pretje. Maar hoeveel invloed heeft stress op PMS? Volgens de gynaecologen best veel. “De belangrijkste stresshormonen zijn cortisol, adrenaline, noradrenaline en insuline – en die reageren allemaal op vrouwelijke hormonen.” Stress heeft zo veel invloed op je vrouwelijke hormonen dat het er zelfs voor kan zorgen dat je menstruatie vroeger of juist later komt, of dat je veel heftiger ongesteld bent.

Vooral chronische stress kan je cyclus flink in de war brengen en bijvoorbeeld je ovulatie stoppen. “Vrouwen die zwanger willen worden, vraag ik altijd of ze meer kunnen relaxen. Dat kan met mediatie, maar ook door wandelen zonder je telefoon of gewoon even in stilte te zitten”, vertelt gynaecoloog Mitra.

3. Ik slik al 20 jaar de pil, maar nu wil ik zwanger worden: is dat dan een probleem?

Gynaecoloog Corda:Als je de pil alleen slikt als anticonceptiemiddel, zou het kunnen dat je kort even niet of minder vruchtbaar bent wanneer je net stopt, maar op de lange termijn heeft het geen gevolgen. Soms kan het wel een jaar duren voordat je menstruatie weer uit zichzelf op gang komt. Let ook op je voeding: veel vrouwen die de pil slikken hebben een tekort aan ijzer en magnesium.” Als je de pil slikte vanwege PCOS kunnen je menstruaties onregelmatig zijn wanneer je stopt; dat is het verstandig om te overleggen met je huisarts of een gynaecoloog. Ook als je de anticonceptiepil neemt voor een andere aandoening, bijvoorbeeld endometriose, raden de specialisten aan om naar de dokter te gaan voor je stopt.

4. Waarom heeft mijn menstruatiecyclus zo veel effect op mijn slaap?

Heb jij ooit opgemerkt dat je slechter slaapt op bepaalde tijden in de maand? Ook met dit soort vragen komen vrouwen vaak bij de gynaecoloog. Dat je cyclus invloed heeft op je slaapgewoonten, heeft wederom te maken met je hormonen. De meeste vrouwen slapen het slechtst rond hun ovulatie en nét voor ze ongesteld worden, door de progesteronlevels in het bloed en de hogere lichaamstemperatuur die ze dan hebben. Niets om je zorgen over te maken, al kan het wel vervelend zijn.

Lees ook: Ovulatiepijn: wat is het en is dit gevaarlijk?

5. Is het normaal om soms veel afscheiding te verliezen als je gestopt bent met de pil?

“Heel veel vrouwen vragen dit”, zegt gynaecoloog Mitra. “En daar kan ik volmondig ja op antwoorden. Vrouwen die net zijn gestopt met de pil, zijn niet gewend aan ovuleren. Dus wanneer dat gebeurt, met een dunne, draderige, eiwit-achtige afscheiding, kan dat ze verrassen.” Het blijkt dus heel normaal te zijn om af en toe wat afscheiding te verliezen, ook op andere momenten in de maand. Maak je je zorgen om de hoeveelheid afscheiding, of heeft het een onaangename geur? Maak dan een afspraak met je huisarts, want dan kun je een infectie hebben.

6. Mijn menstruaties zijn heel zwaar. Moet ik naar de huisarts?

Kun je tijdens je menstruatie niet werken, geen leuke dingen doen en heeft het echt effect op je leven? Dan kun je volgens de gynaecologen beter een huisarts opzoeken. Er zijn verschillende opties om zulke zware menstruaties te behandelen. Ook als je ineens veel erger ongesteld bent dan andere maanden, is het slim om naar je huisarts te gaan. “Meestal is het geen ernstig probleem, maar het is altijd slim om het te laten checken.”

7. Ik wil zwanger worden. Moet ik mijn hormonen laten checken?

“Als je gezond en onder de 35 jaar bent, kun je na een jaar proberen naar de huisarts stappen”, zegt gynaecoloog Corna op deze vraag. Als je ouder dan 35 bent, raadt ze aan na zes maanden een specialist op te zoeken. In principe is het volgens haar niet nodig om je vooral te laten checken, behalve wanneer je een chronische gezondheidsaandoening hebt. “Als je bijvoorbeeld diabetes, endometriose, PCOS, vroeger onrustige cellen in de baarmoederhals of kanker hebt gehad, is het goed om een huisarts te spreken wanneer je zwanger probeert te worden.” Ook als je een moeder of zus hebt die vroegtijdig in de overgang kwam, is het slim om dat aan te geven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Red Online
Beeld | iStock

Ook interessant