Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze vragen mag je niet vergeten te stellen tijdens een eerste date

vragen-eerste-date.jpg

Ben je onlangs een leuke man of vrouw tegen het lijf gelopen en ziet het ernaar uit dat die eerste date nog vóór Valentijnsdag gaat plaatsvinden? Hartstikke leuk natuurlijk, maar we kunnen ons ook voorstellen dat het spannend is om (misschien wel na een jarenlange relatie) weer iemand te leren kennen. 

Want wat vraag je tijdens een eerste afspraakje? Natuurlijk zullen er onderwerpen als werk en hobby’s aan bod komen, maar volgens psycholoog Diana Kirschner zijn er een paar vragen die je niet mag overslaan. Aan de hand hiervan zou je namelijk snel kunnen achterhalen of iemand bij je past of niet. Dit komt doordat deze vragen niet per se tot sociaal wenselijke, maar vooral tot échte antwoorden leiden. Hierdoor leer je iemand op een snelle manier beter kennen en zullen jullie je meer openstellen. Het resultaat is een ontspannener date én je weet eerder of je geen tijd met elkaar aan het verdoen bent.

Onderstaande vragen moet je volgens Kirschner hoe dan ook op je lijstje zetten:

1. Waar ben je het dankbaarst voor?

Volgens de deskundige brengt deze vraag duidelijk in kaart hoe je date bepaalde dingen op waarde schat en of dat aansluit bij je belevingswereld. “Je gesprekspartner antwoordt bijvoorbeeld dat hij of zij dankbaar is voor zijn of haar geweldige vriendengroep die altijd klaarstaat,” aldus Kirschner tegenover Women’s Health. “Dat is een beduidend ander antwoord dan iemand die zegt dat-ie blij is met een promotie op het werk.”

2. Houd je van avontuur?

Deze vraag is een fijn uitgangspunt om voort te borduren op alles wat hij of zij al heeft gedaan in het leven. En aan de hand van die antwoorden kun je ontdekken of dat past bij je interesses. Daarnaast zegt het veel over jullie eventuele match, want liggen jullie wel op één lijn? “Voor een planner en een avonturier zal het over het algemeen moeilijker zijn om een relatie te laten slagen,” zegt Kirschner.

3. Wat is het beste en slechtste uit je jeugd?

“Hoe iemand is opgegroeid, zegt veel over hoe diegene in een relatie is,” legt de psycholoog uit. “Als iemand een moeilijke jeugd heeft gehad, is de kans groter dat er problemen kunnen ontstaan.” Waar je volgens Kirschner wel rekening mee moet houden voordat je deze vraag stelt, is dat je begint met een weetje over je eigen jeugd. Anders zou je bemoeizuchtig over kunnen komen.

4. Hoe zou je leven eruit zien als alles mogelijk was?

Het is natuurlijk pas de eerste date, maar als je écht in iemand bent geïnteresseerd, is het ook belangrijk om te weten hoe diegene over de toekomst denkt. Tijdens een eerste afspraakje kan deze vraag nogal beladen zijn, maar door ‘m op deze manier te stellen, maak je de boel iets luchtiger.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | womenshealthmag.com
Beeld | iStock

Ook interessant