Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe het komt dat de vraag: hoe was je weekend? behoorlijk stressvol kan zijn

koffiedrinken-kantoor.jpg

Helaas, de vrije zaterdag en zondag zitten er weer op. Op maandag vliegt de vraag je om de oren: ‘Hoe was je weekend?’ Gevolgd door: ‘Wat heb je allemaal gedaan?’ Hoe ontspannen je dagen er ook uitzagen, die twee vragen kunnen behoorlijk wat stress opleveren. Waarom is dat toch?

Als er wordt gevraagd naar je weekend, kunnen er een hoop dingen door je hoofd schieten. Wat heb je ook alweer allemaal beleefd? Met wie heb je wat gedaan? En bovenal: zijn al die dingen leuk, bijzonder en interessant genoeg om over te vertellen? Herken je jezelf hierin, dan kan het zijn dat je te maken hebt met – ja, blijkbaar is het echt een ding – het Weekend Anxiety Syndrome (WAS).

Gevoel van falen

Volgens de Australische klinisch psycholoog Luke Martin is WAS iets wat in deze hectische tijd is ontstaan. WAS komt om de hoek kijken als je het gevoel hebt dat je niet alles uit je weekend hebt gehaald. Het syndroom wordt veroorzaakt door een gevoel van falen dat gepaard gaat met stress. “Doordeweeks zijn we zo drukbezet dat we op zaterdag en zondag weer een andere druk voelen. De druk om leuke dingen te doen en elke minuut optimaal in te vullen,” aldus de deskundige tegenover The Daily Telegraph. “Daarnaast lijkt het op social media alsof iedereen een perfect bestaan leidt en constant geweldige dingen meemaakt, waardoor we al snel het gevoel krijgen dat ons eigen leven daar niet aan kan tippen.”

Dat gevoel wordt op maandag, wanneer dé vraag wordt gesteld en iedereen om je heen de hoogtepunten van het weekend belicht, alleen maar versterkt. “Als je het idee krijgt dat je eigen belevenissen maar middelmatig afsteken bij die van anderen, kan dat voor een angstig en gestrest gevoel zorgen,” aldus de psycholoog.

Weg met WAS

Gelukkig is er ook goed nieuws, want volgens Martin is er een manier om af te rekenen met het Weekend Anxiety Syndrome. Het is van belang dat je erachter komt hoe je alles uit je weekend kunt halen – op een manier die voor jou werkt. Bekijk daarom voorafgaand aan het weekend waar je de komende dagen zin in hebt. Wil je de natuur in en lekker gaan wandelen? Of dolgraag een boek uitlezen? Doe dat dan; je hoeft niet allemaal gekke en spannende dingen in te plannen om een fijne tijd te hebben. Als een relax-weekend is waar je behoefte aan hebt, neem daar dan genoegen mee. Liever wél een volgepland weekend met vrienden? Idem dito. Zolang je zelf achter je keuzes staat, zul je merken dat je geen last hebt van WAS.

De goede balans

Martin adviseert om vooral dingen te doen die jij interessant vindt. “Op die manier bestaat je weekend uit allemaal kleine momenten die een groot verschil kunnen maken voor je gemoedstoestand en mentale gezondheid. Het belangrijkst is dat je een balans zoekt die op dat moment bij je past. Sommige weekenden zullen druk en spannend zijn, andere helemaal niet. En dat is oké en normaal. Het gaat erom dat je kunt opladen en energie kunt opdoen zodat je uitgerust aan een nieuwe week kunt beginnen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | dailytelegraph.com.au, hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant